İçişleri Bakanı Konstantinos İoannou, yerel yönetim reformunun yürürlüğe girdiği ilk birkaç gününde yaşanan ufak tefek sorunlara rağmen, "her şeyin yolunda gittiğini ve bunun sevindirici olduğunu" belirtti. İoannou, yeni kurulan örgütlerin işleyişinde karşılaşılabilecek zorlukları yerinde tespit etmek amacıyla gerçekleştirdiği gezi kapsamında Larnaka Kaza İdaresinin (LKİ) ruhsatlandırma bölümünün bulunduğu tesislere bir ziyaret gerçekleştirdi.

İoannou, "Ufak tefek sorunlar bekleniyordu, ancak aldığım bilgilerden çok memnunum. Bu hafta daha çok personelin uyum sağlamasıyla geçti. Önümüzdeki haftadan itibaren gerçek çalışma temposuna girmeyi ve ortaya çıkan çeşitli sorunları da yolumuza devam ederken çözmeyi bekliyoruz. Ancak şu ana kadar önemli bir sorunla karşılaşmadık" dedi. Sistemde, İçişleri Bakanlığı ve özel şirket yetkililerinden oluşan bir çalışma grubu tarafından çözülen bazı teknik sorunlar yaşandığını da sözlerine ekledi.

İoannou, LKİ ofislerinde Başkan Angelos Hadjicharalambous ve Larnaka LKİ yönetim ekibi tarafından karşılanarak bilgilendirildi.

Basın mensuplarının 1 Temmuz'dan bu yana "HİPPODAMUS" Sistemi aracılığıyla daha fazla başvurunun yapılıp yapılmadığı ve onaylanıp onaylanmadığı yönündeki sorusuna İoannou, sayının şu an için artmadığını söyledi.

İçişleri Bakanı, "Her yazılım sisteminde olduğu gibi, birinin kâğıt üzerinde planlama yapması başka, uygulamanın pratikte olması başkadır" dedi. "Yazılımın tam olarak geliştirilmesinde, tekrar ediyorum, çok küçük sorunlar ortaya çıktı ve bunlar çözülüyor. Dolayısıyla önümüzdeki haftadan itibaren gerçek temposuna kavuşmasını ve verimli olmasını bekliyorum" diye konuştu.

Daha sonra, Kaza İdarelerinin imar ve yapı ruhsatlarından elde ettiği gelirlerle ilgili bir yoruma yanıt veren ve bu gelirlerin %60'ının talep eden Belediyelere verilip verilmeyeceği konusunda Bakanlığın bir düşüncesi olup olmadığı sorulan İçişleri Bakanı, "ruhsatlandırmadan elde edilen gelirin %60'ının yasal düzenlemelerle Belediyelere verildiğini" açıkladı.

"Bu artık yasayla belirlendi. Bölge Örgütlerindeki ruhsatlandırma gelirlerinin %60'ı, bilinen nedenlerle ve gerekçesiyle Belediyelere geri ödenmelidir. Çünkü kalkınma ile Belediyeler tarafında kalkınmaya yardımcı olmak için yapılması gereken işler ortaya çıkmaktadır."

İoannou, "Sorun Kaza İdarelerinde ortaya çıkıyor, çünkü Kaza İdareleri %60'ını Belediyelere devrederek büyük bir açık yaratıyor. Ruhsatlandırma geliri aşağı yukarı giderlere eşit. Dolayısıyla %60'ının devredilmesiyle 12 milyon avroluk bir açık olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Bakan, "Bunu biliyoruz, aylar önce tespit ettik. Çözülmesi gereken yasal bir sorundu, birileri tarafından karşılanması gerekiyordu. Elbette bu, ücretlerin artırılmasıyla olmayacak, bunu açıklığa kavuşturmak istiyorum. Zaten Belediyeler Birliği Başkanı ile eylül ayında görüşmelere başlamak, gerçek maliyeti görmek ve Hükûmet olarak, Devlet olarak yasal bir düzenlemeyle yardımcı olmak üzere anlaştık. Aslında Devlet bu miktarın büyük bir kısmına katkıda bulunmalı" dedi.

Yapılacak her şeyin istişare sonrasında yapılacağını belirterek, "Belediyeler mahrum bırakılmayacak. Öte yandan Kaza İdareleri için bu kaynağı yaratmalıyız. Yasada bir sorun var, %60 öngörülürken, açığın nasıl kapatılacağına dair bir düzenleme getirilmemiş. Bunu aylar önce tespit ettik. Bu yıl için çözüldü. Önümüzdeki yıl için bir çözüm bulacağız" dedi.

Bakan, "Ücretler artırılmayacak, çünkü ücretler artsa bile, artışın %60'ı yine Belediyelere verilecek. Dolayısıyla bu zararın karşılanması için ücretlerin yaklaşık iki buçuk kat artırılması gerekiyor ki bu imkânsız ne biz ne de başkası bunu istiyor" diye konuştu.

İoannou ayrıca, "Bu yıl personel maliyetlerinin İçişleri Bakanlığı bütçesinden karşılandığını ve İçişleri Bakanlığı bütçesinde yer aldığı için karşılandığını" söyledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı