Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Birliğin Türk Devletleri Örgütü'nün uluslararası alanda tanınmayan sözde “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” olan Kıbrıs’ın Türk işgali altındaki yasa dışı rejimi, Türk Devletleri Örgütü'nde gözlemci olarak meşrulaştırma girişimlerini reddettiğini bildirdi.

Borrell yaptığı açıklamada, Örgüt üyelerinin onayını bekleyen bu kararın üzüntü verici olduğunu ve Örgütün bazı üyelerinin toprak bütünlüğü ilkesiyle, Birleşmiş Milletler (BM) Anlaşması’na güçlü destek verdikleri gerçeğiyle çeliştiğini belirtti.

Yüksek Komiser Borrell, Birliğin ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca uluslararası hukuk açısından yalnızca Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığını, bunu defalarca en yüksek siyasi düzeyde de açıkça ortaya koyduğunu vurguladı.

Josep Borrell, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın Türk Devletleri Örgütü’nün 5-6 Temmuz’da Şuşa’da düzenlenen gayriresmî oturumuna katılımının, yalnızca Macaristan ile bu kuruluş arasındaki ikili ilişkiler çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi.

Borrell şöyle dedi:

“Macaristan artık 31 Aralık 2024'e kadar Konsey’in dönüşümlü başkanlığını yürüten AB üyesi devlettir. Bu, Avrupa Konseyi Başkanı’nın Devlet Başkanı düzeyinde sorumluluğunda olan Birliğin herhangi bir dış temsilini gerektirmez. Veya Hükûmet düzeyinde ve Birliğin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisinin Bakanlık düzeyinde."

Yüksek Komiser, Macaristan'ın Türk Devletleri Örgütü ile ilişkilerini ilerletmek için AB Konseyi’nden herhangi bir görev üstlenmediğini de belirtti.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı