Lefkoşa, Türkiye'nin, uluslararası hukuka aykırı olarak Kıbrıs’ın Türk işgal bölgelerindeki yasa dışı rejimin tanıtılması girişimlerini şiddetle kınadı ve Türk Devletleri Örgütü'nün Ankara tarafından bir kez daha yasa dışı rejimi tanıtmak için bir araç olarak kullanıldığına dikkat çekti.

Dışişleri Bakanlığı tarafından cumartesi günü yapılan basın açıklamasında, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarına gerektiği şekilde saygı gösterilmesini talep etti ve gerekli tüm önlemleri aldığını duyurdu.

Bakanlığının basın açıklamasında, yasa dışı rejimin “yetkililerinin” de davetli olduğu Azerbaycan'ın Şuşa kentinde düzenlenen Türk Devletleri Örgütü’nün gayriresmî oturumuna üst düzey Macar yetkililerin katılımıyla ilgili güçlü hayal kırıklığı ve memnuniyetsizlik olduğu da belirtildi.

Her düzeyde gerekli her türlü girişimin yapıldığı, Macaristan'ın oturuma katılımının da “ciddi bir kayma” olduğu ifade edilen basın açıklamasında şöyle denildi:

“Ankara’nın çabalarıyla sahte rejimin ‘yetkilileri’ Azerbaycan tarafından Şuşa'daki Türk Devletleri Örgütü’nün gayriresmî oturumuna davet edildi. Türk Devletleri Örgütü, Ankara tarafından bir kez daha sahte devleti teşvik etme aracı olarak kullanılıyor.”

“Kıbrıs Cumhuriyeti, egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına gereken saygıyı talep ederek gerekli tüm önlemleri almaktadır.”

“Lefkoşa, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla üst düzey Macar yetkililerin gayriresmî oturumuna katılımlarıyla ilgili güçlü hayal kırıklığı ve memnuniyetsizliğini belirtmiştir.”

“Bu katılım, her düzeyde uygun performansın sergilendiği ciddi bir kaymadır. Sadece beş gün önce Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığını üstlenen üye devlet de dâhil olmak üzere tüm Avrupalı ​​ortaklarımızın, BM’nin Kıbrıs’la ilgili kararlarına, uluslararası hukuka ve bu kararlardan kaynaklanan yükümlülüklere tamamen saygı göstermelerini bekliyoruz.”

“Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler statüsündeyiz. Her üye devletin, Kıbrıs Cumhuriyeti ve aynı zamanda AB için hayati öneme sahip bir konuda uygun dayanışma, sorumluluk ve pratik destek göstermesini ve ilgili Avrupa Konseyi sonuçları temelinde hareket etmesini bekliyoruz.”

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı