Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuéllar, raporunun BM Sekreteri'ne sunulması öncesinde medyaya gönderdiği açık mektupta, Kıbrıs'ın uzlaşmayı, ileriye dönük yeni bir yolu hak ettiğini ve bulabileceğini belirtti.

Bu yılın şubat ayında görevine başlayan Holguín mektubunda, 10 Temmuz'da taahhüdünün bitmediğini ve kalıcı çözüm için alternatifleri düşünmeye devam edeceğini bildirdi.

Gelecek aylarda atılacak adımlara Genel Sekreter'in karar vereceğini, iyimserliğini koruyarak tüm Kıbrıslılardan daha iyi ve güvenli bir gelecek için liderlerini çalışmaya teşvik etmelerini ve baskı yapmalarını isteyen Holguín, gerçek ilerleme için liderlerin irade ve kararlılık göstermesi gerektiğini dikkat çekti.

Holguín, geçmişte karşılanmayan, beklentiler yaratan ve daha büyük anlaşmazlıklara ve hayal kırıklıklarına yol açan çözümlerden uzaklaşmanın önemli olduğuna işaret etti; “Şimdi farklı düşünmemiz, ortak bir geleceğin tüm Kıbrıslılara büyük fırsatlar getireceğine olan inancımızı kaybetmememiz gerekir” dedi.

Kıbrıslıların acı geçmişlerini atlatmaları hâlinde daha parlak ve olumlu bir bakış açısına sahip olabileceklerine inandığını ifade eden Holguín mektubunda, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi olarak görevine şubat ayında başladığını ve kendisinden Kıbrıs'ta müzakerelerin devam etmesi için kesin ve sürdürülebilir bir çözüme yol açacak uygun koşullar olup olmadığını araştırmasının istendiğini hatırlattı.

Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuéllar mektubuna şöyle devam etti:

“Beş ay sonra iki lider Nikos Christodoulides ve Ersin Tatar ile son görüşmemi yaptım. Kıbrıs ve ülkem Kolombiya arasında benzerlikler beni çekti. Kıbrıs hem yeni bir ülke hem de tanıdık bir ülke. Her iki yerde de bolca bulunan zeytin ağaçları barışın ve kalıcı yenilenmenin sembolüdür.”

“Liderlerle görüşerek duruşlarını ve endişelerini uzun uzan görüştüm. Ada halkının yanı sıra siyasi aktörlerin ve sivil toplumun vizyonunu anlamak da benim için önemliydi. Deneyimlerini ve endişelerini benimle paylaşan herkese çok minnettarım. Her iki tarafta da Kıbrıs halkının nezaketi var.”

“Bu aylarda taraflar arasında güven oluşturmaya yol açacak yolları sürekli aramayışlara odaklandım. Geçmişte karşılanmayan, beklentiler yaratan ve daha büyük anlaşmazlıklara ve hayal kırıklıklarına yol açan çözümlerden uzaklaşmak önemlidir ve şimdi farklı düşünmeliyiz, ortak bir geleceğin tüm Kıbrıslılara büyük fırsatlar getireceğine olan inancımızı korumalıyız.”

“Bu süre içerisinde, adanın tarihini kapsamlı bir şekilde araştırdıktan sonra yüzleşme ve ayrımcılıkla çok fazla yılın harcandığını ve diğer tarafı suçlamak için çok fazla zaman harcandığını fark ettim. Statüko daha büyük bir mesafe ve bilgi eksikliği yarattı. Ve bu her geçen gün daha da büyüyor.”

“Şüphesiz başarısız müzakere girişimleriyle bağlantılı olarak daha fazla hüsrana uğramayı önleyen bir mekanizma olarak pek çok insan mevcut durumu değiştirmenin imkânsızlığına teslim olmuş görünüyor.”

“İlk ziyaretimde, terk edilmiş Ermou Caddesi’nde (Lefkoşa) yürüdüm ve bu caddenin 60 yıldan fazla süren bir anlaşmazlığın çözümlenememesini güçlü bir şekilde simgelediğini gördüm.”

“Anma törenleri ve anıtlar bize savaşın ihtişamını değil başarısızlığını hatırlatıyor. Adada anlaşmaya varma çabaları, zamanın donmuş olduğu bir Kıbrıs'ı ortaya çıkarıyor, tam da bunu değiştirme fırsatımız var.”

“Herhangi bir müzakere sürecinde geçmişi anlamak ve bilmek önemlidir. Bu, özellikle tarihine çok fazla acı ve kaybın damgasını vurduğu Kıbrıs için geçerlidir. Ancak bu geçmiş, değişmelerine gerek olmadığına inananlar da dâhil tüm Kıbrıslıların yararına olacak bir çözüme doğru ilerlemenin önünde aşılmaz bir engel olmamalıdır.”

 “Kıbrıs, istikrara ihtiyaç duyan sorunlu bir bölgede müreffeh bir ülke olma potansiyeline sahiptir. Şüphesiz Kıbrıslılar, farklılıklara ve paralel gelişmelere saygı duyarak dünyadaki birçokları için güvenilir ortaklar hâline gelebilirler. Birliğe doğru atılacak bir adım adada güvenliğe, barış ve huzura içinde yaşayabilme duygusuna katkıda bulunacak kuşkusuz katkıda bulunacaktır.”

“Sizlere, gelecekle bağlantı kurma ve her şeyden önce her iki tarafın değerini artıracak çözümler arama davetimi yineliyorum. Geçmişin yaralarını sarmak ve bugünü geliştirmek için herkesin geleceğe daha sağlıklı ve daha umutlu bir şekilde bakması gerekiyor.”

“Kıbrıslıların tarihin acılarını aşabilmeleri hâlinde zorlukları bilerek daha olumlu ve daha parlak bir bakış açısına sahip olabileceklerine inanıyorum.”

“Adanın her iki yakasındaki gençleri de unutamayız. Gelecekleri geçmişleri yüzünden yarıda kalmasın diye eşit fırsatlarla farklı bir yaşamı hak ediyorlar.”

“Nöroloji bilimindeki önemli iç görüler, Kıbrıs'taki bazı davranışlara ilişkin anlayışı genişletiyor. Beyin, geçmiş inançları yeni deneyimlerle birleştirerek gerçekliği algıladığını öne sürüyor. Çocukluk döneminde oluşan, miras alınan ve pekiştirilen bu inançlar, yeni bilgileri özümseme yeteneğini kaybeden beyne derinlemesine yerleşiyor.”

“Sonuç olarak, acı dolu bir geçmiş defalarca öğretildiğinde, insanların değişime açık olması ve daha iyi bir gelecek için umut verici bir alternatife inanması olanaksız hâle geliyor. Dahası, ülkelerdeki büyük dönüşümler eleştiri ve suçlamaların dışında tutulamaz. Görüşlerini ödün olarak tercih eden sektörler olacaktır. Her zaman gerçekleşecek kötü şeyleri önceden tahmin eden insanlar olacak. Bazı sektörler küçük değişiklikleri bile her zaman tehdit veya ihanet olarak algılayacaklardır. Ancak tarih bize, liderler neyin tehlikede olduğunu anlayıp toplumlarının uzun vadeli refahına odaklandıklarında olumlu değişikliklerin meydana geldiğini öğretmiştir.”

“Ben Kıbrıs'ın uzlaşmayı ve ileriye yönelik yeni bir yolu hak ettiğine ve bulabileceğine inanıyorum. Raporumu 10 Temmuz'da BM Genel Sekreteri'ne sunacağım ama taahhüdüm bitmedi. Kalıcı bir çözüm için alternatifler düşünmeye devam edeceğim. Genel Sekreter gelecek aylarda atılacak adımlara karar verecek. İyimserliğimi koruyorum ve tüm Kıbrıslılardan liderlerin daha iyi ve güvenli bir gelecek için çalışmaya teşvik etmelerini ve baskı yapmalarını rica ediyorum. Gerçek ilerleme için irade ve kararlılık göstermeliyiz.”

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı