Alman kredi derecelendirme kuruluşu Scope Ratings, 2024'ün ikinci yarısında Avro Bölgesinde faiz indirimleriyle desteklenecek ılımlı bir ekonomik toparlanma ve 2025'te daha da güçlü bir toparlanma beklese de, takipteki kredilerin (TKK) muhtemelen artmaya devam edeceğini, ancak kontrollü olacağını belirtiyor. Scope Ratings, Avro Bölgesinin bu yıl %1,0 oranında büyümesini bekliyor.

Alman kredi derecelendirme kuruluşuna göre, Avrupa Bankacılık Otoritesi'nin (EBA) son risk tablosu, Avrupa bankalarındaki (AB ve Avro Bölgesi) TKK'ların 2024'ün ilk çeyreğinde artmaya devam ederek 372,3 milyar Euro'ya ulaştığını ortaya koydu.

AB genelinde birleşik TKK oranının %1,86 ile düşük kaldığını belirten Scope Ratings, kaydedilen üç aylık artışın önemli ölçüde hızlandığını ve 7,6 milyar avroluk ek TKK ile 2023'ün son çeyreğinde kaydedilen 2,2 milyar avroluk artışın neredeyse 3,5 katından fazla olduğunu söyledi.

İtalya'nın, AB/Avro Bölgesindeki büyük ekonomiler arasında en yüksek üç aylık artışı (+0,08 puan) gösterdiğini ve önceki çeyrekte kaydedilen TKK daralmasını (-0,05 puan) tersine çevirdiğini belirtti.

Scope Ratings ayrıca, Fransa'nın TKK oranının %2 sınırına ulaşarak yükseliş eğilimini sürdürdüğünü, Almanya'da ise TKK oranının 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye (%1,32) ulaştığını kaydetti.

Scope Ratings, takipteki kredilerdeki artışın, ülkeler arasında daha dengeli bir şekilde dağıldığını ve kurumsal krediler ile bireysel krediler arasında bir denge olduğunu da vurguladı.

Avusturya'da, en yüksek üç aylık artışlardan birini göstermesine rağmen, kurumsal TKK oluşumunun yavaşladığını, Belçika ve İtalya'da ise ivme kazandığını belirtti.

Alman kuruluşa göre, bireysel TKK'lardaki en büyük artış, EBA örnekleminde bireysel TKK oranının en yüksek olduğu ve ülke için uzun yıllardır en yüksek seviye olan %3,87 ile İspanya'da gerçekleşti.

"Şirket sektörlerine göre TKK oranlarında genel bir kötüleşme veya belirli sektörlerde sorunların yoğunlaştığını gözlemlemedik" diyen Scope Ratings, bilgi ve iletişim sektörünün en büyük artışı gösterdiğini, ardından esas olarak Hollanda'yı ilgilendiren su temini sektörünün geldiğini belirtti. Scope Ratings ayrıca, AB/Avro Bölgesindeki diğer ülkelerin çoğunda TKK oluşumunun ihmal edilebilir düzeyde olduğunu ve Yunanistan'ın küçük ekonomiler arasında TKK'larda en yüksek genel artışı göstermesine rağmen, oranın dönem için ortalamanın altında kaldığını ekledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı