Kıbrıs Başpiskoposu II. Georgios, Ekümenik Patrikhane'ye yaptığı ziyaretin ardından, Ekümenik Patrikle her temasın ilham ve cesaret kaynağı olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) konuşan Başpiskopos, Salamis Manastırından kırk kişilik bir grupla birlikte, Kilise önderlerinin faaliyet gösterdiği ve büyüdüğü, Kilise doktrinlerinin somutlaştığı ve tarih boyunca birçok Aziz'in yaşadığı Kapadokya ve İstanbul'u ziyaret ettiklerini belirtti.

Kıbrıs Başpiskoposu Georgios, "kutsal emanetlerimize ve değerlerimize saygı göstermek için bu ziyareti gerçekleştirdik" dedi.

Georgios, "Orada kiliselerimiz yıkılmış ve bazıları camilere dönüştürülmüş" ifadelerini kullandı.

Ziyaretleri sırasında, Aziz İoannis Rusos'a, ardından Aziz Grigorios Theologos'a, Aziz Makrina'ya ve Aziz Konstantin ile Helena'ya dua ettiklerini belirten Kıbrıs Başpiskoposu, Aziz Arsenios ve Kapadokyalı Aziz Paisios'un memleketi olan Farasa'yı da ziyaret ettiklerini ve orada dua ettiklerini ekledi.

Ayrıca İstanbul'a da geçtiklerini ve Ekümenik Patrikhane ile diğer kiliselerde ibadetlerini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Başpiskopos, "Görev gereği Patrikhaneye gittik ve orada Ekümenik Patrik’in vekili tarafından karşılandık. Onunla görüşmelerimiz oldu. Ertesi günün geç saatlerinde Ekümenik Patrik’in gelişiyle birlikte, ayin için gittiğimiz Balıklı Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesinde bizi ziyaret etti" dedi.

7 Temmuz Pazar günü, Aziz Kyriaki Yortusunda, Ekümenik Patrik Bartholomeos, Kıbrıs Başpiskoposu ile Balıklı Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesindeki ayinde dua etti.

Kıbrıs Başpiskoposu Georgios, ayinden sonra Ekümenik Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Kıbrıs Başpiskoposu, "Ortodoksluğun zirvesi olan Ekümenik Patrikle her temas, ilham ve cesaret kaynağıdır" dedi ve "onun eserinden cesaret alıyoruz" diye ekledi.

Ekümenik Patriğin ilgisinin tüm Kiliselerle alâkalı olduğunu, sevgisinin sadece Ortodokslara değil, tüm Hristiyanlara ve Hristiyan olmayanlara da yönelik olduğunu sözlerine ekledi.

"Tüm zorluklara rağmen Tanrı hayatımıza önderlik ediyor. Bu ziyaretten yenilenmiş ve güçlenmiş bir şekilde geri döndük. İki ruhanî lider olarak, Manastır'ın Başrahiplik binasında samimî bir görüşme gerçekleştirdik ve ardından Ekümenik Patrik, Kıbrıs Başpiskoposu ve hacıların huzurunda, vefatının 52. yıldönümü münasebetiyle merhum selefi Patrik Athenagoras'ın mezarında bir anma töreni düzenledi.”

Balıklı Manastırından sonra Patrik, Aziz Kyriaki Yortusu münasebetiyle, Kontoskali (Kumkapı) cemaatinin kilisesini ziyaret etti ve orada dua etti. Ayinde, Patriğin daveti üzerine, İstanbul'u kilise bölgesinden hacılarla birlikte ziyaret etmekte olan Stagoi ve Meteora Metropoliti Teoklitos önderlik etti.

Seyahati hakkında sorulan bir soru üzerine Kıbrıs Başpiskoposu, Ortodoksluğun zorluklar içinde bile yoluna devam ettiğini belirterek, Kıbrıs'ta bizim yaşadığımız gibi veya Ekümenik Patrikhanenin bulunduğu bölgede olduğu gibi, mevcut sorunlara rağmen, Tanrı'nın planlarına kimsenin engel olamayacağını sözlerine ekledi.

Tanrı'nın kendi planları olduğunu ve olayları istediği gibi yönlendirdiğini söyleyen Georgios, "Bu nedenle cesur, sabırlı olmalıyız ve Tanrı'ya iman etmeliyiz" dedi.

Kıbrıs Başpiskoposu KHA’ya verdiği demeçte, hacı grubuyla birlikte çıktığı hac yolculuğunun Kapadokya'nın yanı sıra İstanbul ve Silivri'yi de kapsadığını söyledi.

Georgios, Aziz Nektarios'un Silivri'de doğup büyüdüğünü hatırlatarak bölgenin Ortodoks dinî lideri olan Silivri Metropolitinin küçük bir kilisesi olduğunu ve Kıbrıs kafilesini sıcak bir şekilde karşıladığını belirtti. Ayrıca, ziyaret ettikleri diğer kiliselerden ve özellikle de kendi köylerinin koruyucu azizi olan Aziz Fokas'a adanmış kiliseden ve Blaherna'dan bahsetti.

Kıbrıs Başpiskoposu, hac yolculuğu kapsamında Kıbrıs'tan gelen heyetin Ayasofya'yı da ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı