Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Mario Hartsiotis, Kıbrıs'ta şiddet olaylarının hızla arttığına dikkat çekti. 2023 yılında polise bildirilen aile içi şiddet vakalarının sayısı 3.010'a ulaşırken, 2024'ün ilk yarısında bu sayı 1.588'e yükseldi. Aile İçi Şiddeti Önleme ve Mücadele Derneği (SPAVO) ise 2023 yılında kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetle ilgili 4.000 vaka ele aldığını bildirdi.

Hartsiotis, "kırmızı düğme" veya "ELPİS" olarak adlandırılan uygulamanın üç ay içinde pilot uygulamasının başlayacağını ve en geç Şubat 2025'e kadar halkın kullanımına sunulacağını belirtti.

Bu bilgiler pazartesi günü Temsilciler Meclisi İnsan Hakları ve Erkekler ile Kadınlar Arasında Fırsat Eşitliği Komitesi toplantısında masaya yatırıldı. Komitede, Baf'ta meydana gelen son kadın cinayeti ışığında Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddet konusu ele alındı.

Bu bağlamda, Adalet Bakanı'nın huzurunda, Demokratik Parti DIKO Milletvekili Pavlos Mylonas'ın, diğer Avrupa ülkelerinde hâlihazırda kullanılan "panik düğmesi" veya "kırmızı düğme" dijital uygulamasının kurumsallaştırılması önerisi tartışıldı. Bu uygulama, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet vakalarını önlemek ve bunlarla mücadele etmek için kullanılıyor.

Komitede Hartsiotis, kadın cinayetleri konusunun hem kendisini hem de Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides'i üzen bir konu olduğunu belirtti.

Baf'taki son kadın cinayeti olayından bahseden Bakan, Polis Şefi Stelios Papatheodorou ile yapılan görüşme sonucunda, cinayetin gerçekleştiği koşullar ve özellikle öncesindeki süreç hakkında bir soruşturma yapıldığını söyledi. Bu soruşturmada, mağdurun polisi üç veya dört kez aradığı ancak yanıt alamadığına dair bazı tanıklıklar dikkate alındı.

 

Baf'taki cinayet için disiplin soruşturması

--------------------------

 

Adalet Bakanı, polis tarafından atanan soruşturma görevlisinin ilgili disiplin soruşturmasını tamamladığını ve raporu Polis Şefine teslim ettiğini aktardı.

Rapora göre, disiplin yönetmeliklerine dayanarak belirli polis memurlarına karşı ilk etapta disiplin sorumluluklarının ortaya çıktığını belirtti. İlgili disiplin kovuşturması sürecinin takip edileceğini ekledi.

 

"ELPIS" 2025 başında uygulamada

------------------------------

 

"Panik düğmesi" veya "kırmızı düğme" ile ilgili olarak, Hartsiotis, aile içi şiddetin özellikle kadınları etkileyen ciddi bir sorun olduğunun bilindiğini belirtti. Aile içi şiddet vakalarının "keskin bir artış gösterdiğini" belirterek, 2018'de 1.027, 2020'de 2.002, 2022'de 3.129, 2023'te 3.010 ve 2024'ün ilk yarısında 1.588 şikâyetin kayda geçtiğini açıkladı.

Adalet Bakanı, her seviyede uzmanlaşmış ve koordineli eylemlerin mutlaka gerekli olduğunu ve polisin hızlı ve etkili bir şekilde müdahale etmesi gerektiğini vurguladı. "Artık telefonlara cevap verilmemesi veya kayıp olması için hiçbir mazeret kabul edilemez. Son yaşanan kadın cinayeti gerçekten bardağı taşıran son damla oldu" dedi.

Bakan ayrıca, devletin son bir aydır- en son kadın cinayetinden bu yana - 2022'de başlatılan "kırmızı düğme" girişimini "ELPIS" adı altında hızla ilerlettiğini belirtti. Bu uygulama, aile içi şiddet mağdurlarının acil durumlarda hızlıca yardım çağırabilmelerini sağlayacak bir sistem olarak tasarlandı.

Adalet Bakanı, "ELPIS" uygulamasının gelişiminin ileri bir aşamada olduğunu açıkladı. Uygulamanın eylül sonuna kadar yaklaşık üç aylık bir pilot dönem için hazır olacağını ve en geç Şubat 2025'te kamuoyuna sunulacağını belirtti.

Hartsiotis, uygulamanın işleyişi hakkında bilgi verdi. Telekomünikasyon Kurumu (CYTA) tarafından, projeyi başlatan polis teşkilatıyla iş birliği içinde ve kâr amacı gütmeden geliştirildiğini açıkladı.

Uygulama, Avrupa'daki benzer uygulamalardan esinlenerek tasarlandı. Kullanıcılar, cep telefonlarına yükledikten sonra sadece bir düğmeye basarak ilgili polis birimini bilgilendirebilecekler.

KHA/ZS/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı