Avrupa Birliği (AB) Sağlık Komiseri Stella Kyriakidou, Moldova’nın AB'ye katılım müzakerelerinin başlamasını "tarihî bir adım" olarak nitelendirdi ve ülkenin sağlık reformlarını uygulamasında destek sözü verdi. 

 

Kyriakidou, Moldova Başbakanı Dorin Recean ile Kişinev'de yaptığı görüşmenin ardından X'te (eski adıyla Twitter) yaptığı paylaşımda, "Moldova'nın katılım süreci çerçevesinde sağlık alanındaki tüm gerekli reformları gerçekleştirmek için birlikte çalışacağız" dedi.

 

AB-Moldova sağlık ve gıda güvenliği iş birliğini görüşmek üzere ülkeyi ziyaret eden Kyriakidou, ayrıca Cumhurbaşkanı Maya Sandu ve Sağlık Bakanı Ala Nemerenco ile de bir araya geldi. Görüşmelerde, AB'nin kamu sağlığı ve gıda güvenliği de dâhil olmak üzere tüm politika alanlarında teknik ve mali yardım sağlayarak Moldova'ya verdiği destek vurgulandı.

 

Ziyaretinin önemli bir parçası olarak Kyriakidou, Moldova'nın AB'nin ortak tıbbi malzeme tedarik anlaşmasına katılımını resmen başlattı. Bu anlaşma, katılan 37 ülkenin tıbbi malzemeleri ortaklaşa tedarik etmesini sağlayarak eşit erişim, uygun fiyatlar ve ciddi sağlık tehditlerine karşı daha iyi hazırlık sağlıyor.

 

Komiser Kyriakidou ayrıca, AB finansmanı alan ve kanser teşhisi, tedavisi, bakımı ve araştırmalarını güçlendiren Moldova Onkoloji Enstitüsü ve Acil Tıp Enstitüsü'nün Acil Servis Ünitesi'ni ziyaret etti. 

 

Bu ziyaret, AB'nin Moldova'nın AB'ye katılım yolculuğunda, özellikle de sağlık sektörünün güçlendirilmesi ve vatandaşlarına daha iyi sağlık hizmetleri sunulması konusunda kararlı olduğunu gösteriyor. 

 

KHA/YK/NST/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı