Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, pazar günü Baf'ta düzenlenen bir anma töreninin ardından basına yaptığı açıklamada, hükûmetin BM Genel Sekreteri'nin kişisel temsilcisi María Angela Holguín Cuéllar'ın raporunun değerlendirilmesini ve Kıbrıs konusundaki sonraki adımların duyurulmasını beklediğini söyledi.

Sözcü, Kıbrıs tarafının barış görüşmelerinin yeniden başlaması için BM Genel Sekreteri'nin çabasına katkıda bulunmaya hazır olduğunu bir kez daha vurguladı. Genel Sekreterin niyetleri konusundaki açıklamaların ne zaman yapılacağına ilişkin bir soruya cevaben Letymbiotis, Genel Sekreterin sözcüsünün en kısa sürede tarafları bilgilendireceğini belirtti.

Siyasî partilerin eleştirilerini yorumlaması istendiğinde Letymbiotis, birlik ve uzlaşıya ihtiyaç olduğunu, anlaşmazlıklar olabileceğini ancak ortak iyilik için güçleri birleştirmeleri gerektiğini ifade etti.

Sözcü, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın 20 Temmuz'da işgal altındaki bölgelere yapacağı yasa dışı ziyareti kınadı ve Kıbrıs'ın Türk işgalinin 50. yılının tamamlanmasının, işgali ve vatanın bölünmesini sona erdirme konusundaki tarihi sorumluluğu herkese hatırlattığını belirtti.

Ayrıca, ilk kez Yunanistan Başbakanı’nın işgalin 50. Yıl dönümü etkinliklerine katılmak üzere Kıbrıs Cumhuriyeti'nde olacağını ve bu ziyaretin Lefkoşa ve Atina'nın Kıbrıs konusunda koordinasyon ve iş birliği içinde olduğu mesajını verdiğini söyledi.

Letymbiotis son olarak, Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki iyileşmenin Kıbrıs sorununun çözümü için yapılan çabalara katkıda bulunabileceğini bir kez daha vurguladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı