Yunan diplomatik kaynaklar, "Kıbrıs sorununa çözüm Yunanistan dış politikasının öncelikli konusudur" görüşünde birleşiyorlar.

Aynı kaynaklar, Atina'nın hem Kıbrıs Cumhuriyeti liderliği hem de yakında görev süresinin yenileneceği tahmin edilen BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi María Ángela Holguín Cuéllar ile düzenli iletişim hâlinde olduğunu vurguluyor.

Kaynaklar, Yunanistan'ın Türkiye'nin işgalini ve 50 yıldır devam eden yasa dışı işgalini şiddetle kınadığını, Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde çözülmesi konusunda Yunanistan'ın pozisyonunun değişmez şekilde sabit kaldığını belirtiyor.

Vurgulandığı üzere, Kıbrıs sorunu Yunan dış politikasının öncelikli konusu ve şu anda diyaloğun yeniden başlatılması için bir fırsat penceresi açılıyor.

Türk-Yunan ilişkileri konusunda, Yunan diplomatik kaynaklar Türkiye ile diyaloğun pozitif gündem ve güven artırıcı önlemler üzerine kurulduğunu vurguluyor. Deniz alanlarının sınırlandırılması konularının hiçbir şekilde ele alınmadığını, egemenlik konularının Yunanistan ve Türkiye arasındaki görüşmelerin dışında kaldığı belirtiliyor. Uzun bir barış ve yumuşama dönemi arzu edilse de bunun ancak deniz alanlarının sınırlandırılmasında ilerleme kaydedildiğinde sağlanabileceği belirtiliyor. Ancak, deniz alanlarının sınırlandırılmasında çok yakın zamanda bir ilerleme olmayacağı tahmin ediliyor.

Son olarak, iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının gerginlikleri önlemek için düzenli iletişim hâlinde oldukları, ancak sınırlandırma konusunda herhangi bir ön çalışma yapılmadığı belirtiliyor. Bunun ancak iki ülkenin liderlerinden talimat gelirse yapılabileceği kaydediliyor.

KHA/AZ/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı