Gayrimenkul sektöründe işlemleri, talep edilen fiyatları ve inşaat faaliyetlerini izleyen Ask Wire şirketinin raporuna göre, 2024 yılının 2. çeyreğinde apartman ve ev alım-kiralama fiyatları çeyreklik bazda sabit kalırken, yıllık bazda sırasıyla %3,5 ve %5 oranında önemli artışlar kaydetti.

Ask Wire'ın "Gayrimenkul Alım ve Kiralama Fiyatları Sabit, Düşüşler Bekleniyor" başlıklı 2024 yılı 2. çeyrek endeksine göre, Kıbrıs genelinde yıllık bazda daire fiyatları %3,5, ofis fiyatları %1 ve tatil dairesi fiyatları %0,6 oranında arttı. Öte yandan, ev ve depo fiyatları sabit kalırken, ticari gayrimenkul fiyatları %0,6, tatil evi fiyatları ise %0,2 oranında düşüş gösterdi.

Çeyreklik bazda ise evler için küçük bir %0,1'lik düşüş dışında, fiyatlar genel olarak sabit kaldı. Kıbrıs'ın özgür bölgelerindeki tüm illerde fiyatlar değişmedi.

Kira fiyatlarında ise 2023'ün ikinci çeyreğine kıyasla, dairelerde %5, evlerde %0,1, ticarî gayrimenkullerde %0,8, ofislerde %3,2, tatil dairelerinde %2,5 ve tatil evlerinde %0,3 oranında artış yaşandı. Depo kiralarında ise %1,3'lük bir düşüş kaydedildi.

Çeyreklik bazda, daire kiraları %1,5 oranında artarken, depo kiraları hafifçe %0,2 düştü. Diğer gayrimenkul türlerinde kiralar sabit kaldı.

Ask Wire CEO'su Pavlos Loizou, 2024'ün üçüncü çeyreği ve sonrasında fırsat yatırımı niteliğindeki gayrimenkullerde, yüksek değerli/fiyatlı gayrimenkullerde ve konut kiralarında fiyat düşüşü beklediğini ifade etti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı