Küresel uzay aktörleri, insanlığın aya dönüş çabalarında iş birliği köprüleri kuracak olan ilk uluslararası uzay inovasyon merkezleri için Kıbrıs'ı üs olarak seçti. Çığır açan araştırmalar, teknolojik gelişim ve en önemlisi uzay bilimlerinde uluslararası iş birliği için bir merkez olmaya hazırlanan türünün ilk örneği Uluslararası Uzay İnovasyon Merkezi Lefkoşa'da bulunuyor.

Kıbrıs Uzay Araştırmaları Örgütü (CSEO - Cyprus Space Research and Innovation Centre) Başkanı George Danos Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ın dünyanın en önde gelen uzay araştırmaları kuruluşu olan Uzay Araştırmaları Komitesi (COSPAR - Committee on Space Research) tarafından insanlığın aya dönüşü için iş birliği köprüleri kuracak ilk uluslararası uzay inovasyon merkezi olarak seçilmesinin büyük bir onur olduğunu söyledi.

Uzun yıllar ve çabaların ardından bir hayalin gerçekleştiğini ifade eden Danos, “Kıbrıs’ın uluslararası uzay iş birliğinin merkezi olarak seçildiğini görmek eşsiz bir duygu” dedi.

Kıbrıs Uzay Araştırmaları Örgütü, haziran ayı sonunda Uzay Araştırmaları Komitesi himayesinde Kıbrıs Uzay Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi'nin (C-SpaRC) açılışını yaptı. COSPAR Yardımcı Direktörü Aaron Janofsky, COSPAR'ın C-SpaRC'yi bir COSPAR İnovasyon Merkezi olarak himayesi altına aldığını ve “COSPAR'ın Uluslararası Uzay İnovasyon Merkezi” olarak belirlediğini açıkladı.

COSPAR'ın bir sonraki COSPAR Uzay Sempozyumu, Kasım 2025'te Kıbrıs'ta CSEO'nun ev sahipliğinde uluslararası uzay camiasının bir araya gelmesiyle yapılacak.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı