Tarım, Çevre ve Kırsal Kalkınma Bakanı Maria Panayiotou, perşembe günü yaptığı açıklamada, Elektrik Kurumunun (AİK) arızalı ekipmanlarından kaynaklanan yangınları önlemek için dört maddelik bir eylem planı talep etti. Bakan, ağustos ayı içerisinde AİK'e ait kabloların neden olduğu üç orman yangınının yaşandığını ve önlem alınmasının elzem olduğunu vurguladı.

Bakan Panayiotou, AİK Yönetim Kurulu Başkanı George Petrou, Orman Dairesi Müdürü ve İtfaiye Müdürü ile acil bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, AİK'in 30 Ağustos'ta yapılacak bir sonraki toplantıya kadar talep edilen eylem planına dair somut adımlar atması ve cevap vermesi istendi.

"Toplantının sebebi, sadece ağustos ayı içerisinde elektrik kablolarının neden olduğu üç orman yangınının meydana gelmesi" diyen Panayiotou, 7 Haziran - 19 Ağustos tarihleri arasında AİK şebekesinden kaynaklanan toplam yedi orman yangını meydana geldiğini ve bunlardan üçünün 4, 10 ve 19 Ağustos tarihlerinde yaşandığını belirtti.

Panayiotou, AİK Yönetim Kurulu Başkanı George Petrou'nun taleplere "olumlu bir yanıt verdiğini" ve Bakanlığın AİK ile sürekli diyalog hâlinde olduğunu söyledi. Bakan, "2023 yazından bu yana, AİK'in arızalı ekipmanlarının değiştirilmesi ve şebekenin ağaç dallarından temizlenmesi için planlama yapmak üzere Orman Dairesi, AİK, İtfaiye ve Av Yaban Hayatı Dairesi arasında bir komite kuruldu" dedi.

Perşembe günkü toplantıda alınan karara göre AİK'in 30 Ağustos'taki toplantıya kadar, ormanlardaki ekipmanlarının değiştirilmesi için detaylı bir zaman çizelgesi hazırlaması gerekiyor. Bakan, "Kabloların değiştirilmesi için Nisan 2024'ten itibaren çalışmalar başladı ve devam ediyor. Ben de programın güncellenmesini ve hızlandırılmasını istedim. Sunulan zaman çizelgesine harfiyen uyulup uyulmadığını yakından takip edeceğiz" dedi.

Bakan Panayiotou, AİK'ten, orman arazileri için hâlihazırda mevcut olan izleme mekanizmasına ek olarak, ormanlık alanlara yakın bölgelerdeki ve topluluklardaki sorunlu kabloları izlemek için ivedilikle bir mekanizma geliştirmesini istedi. "Hava koşulları nedeniyle gevşeyen kablolar, trafo merkezleriyle ilgili sorunlar ve hâlihazırda temizlenmiş olması gereken ağaç dallarının arasından geçen kablolar var. Sorunların etkin bir şekilde izlenmesi ve derhâl giderilmesi için kalıcı bir mekanizma şart" dedi.

Üçüncü olarak, AİK'in yangın çıktığında gece boyunca acil müdahale edebilecek bir ekip ve mekanizma oluşturması istendi. Orman Dairesi veya İtfaiye ekiplerinin ortalama müdahale süresinin yaklaşık 12 dakika olduğunu belirten Panayiotou, "AİK'in gelip ekiplerin müdahale edebilmesi için elektriği kesmesinde kabul edilemez bir gecikme olduğunu tespit ettik. Bu gecikmenin önüne geçmek adına, AİK'in de aynı zaman dilimi içinde müdahale etmesini sağlayacak bir mekanizma oluşturulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Dördüncü ve son olarak, AİK'ten budama sonrası toplanan dalların zamanında uzaklaştırılması için bir mekanizma geliştirmesi talep edildi. Panayiotou, "Bu, bugün bize iletilen bir başka önemli sorundu. Dalların birikmeden ve yangın riski oluşturmadan derhâl uzaklaştırılması için etkili bir mekanizma sunmalarını istedik" dedi.

Toplantı sonrası soruları yanıtlayan Bakan, konuyla ilgili olarak kurulan komitenin AİK'in atması gereken bir dizi adım için bir program hazırladığını ve bunların arasında ekipmanların değiştirilmesinin de yer aldığını söyledi. Ancak, ağustos ayı içerisinde yaşanan son üç orman yangınının önleyici tedbirler alma konusundaki aciliyeti gözler önüne serdiğini belirten Panayiotou, "AİK'in derhâl ve etkili bir şekilde düzeltici önlemler almasını bekliyoruz" dedi.

KHA/MC/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı