Millî Muhafız Ordusu Komutanı Yardımcılığına, Tuğgeneral Neofytos Pahoulides'in atanması, cuma günü Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırıldı. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Savunma Bakanı Vassilis Palmas, Tuğgeneral Neofytos Pahoulides'in, 31 Ağustos 2024 tarihinde görev süresi sona erecek olan Tümgeneral Loukas Hadjimichael'in görevini devralacağını belirtti.

Yeni Komutan Yardımcısının yemin töreninin 29 Ağustos 2024 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sarayında gerçekleştirileceğini ifade eden Bakan Palmas, Neofytos Pahoulides'in resmî olarak görevine 1 Eylül 2024 tarihinde başlayacağını ekledi.

Palmas, Tümgeneral Loukas Hadjimichael'e Millî Muhafız Ordusuna yaptığı katkılar ve sürekli iş birliği için içten teşekkürlerini sundu. Ayrıca, yeni komutanı da tebrik ederek, üstlendiği "çok zorlu görevde" başarılar diledi.

Tuğgeneral Neofytos Pahoulides

------------

1967 yılında Lefkoşa'da doğan Tuğgeneral Neofytos Pahoulides, 1985 yılında Askerî Okula girdi ve 1989 yılında Süvari-Zırhlı Birlikler Teğmeni olarak mezun oldu. Mezun olduğu dönem, ilk Kıbrıslı ilk subayların göreve yıldığı süreç olarak öne çıktı.

Yunanistan'daki Zırhlı Birlik Okullarında başarıyla eğitim aldı ve Fransa'daki Zırhlı ve Süvari Okulundan (École d’application de l’armée blindée et cavalerie, Saumur) mezun oldu. Ayrıca, Yunanistan Genelkurmay Okulu ile Fransa Savaş Okulu'ndan (Collège interarmées de Défense) da mezuniyet belgeleri bulunmaktadır. Ek olarak, Avrupa Güvenlik ve Savunma Koleji'nden (ESDC) ve Birleşik Krallık Savunma Akademisi'nden (UK Defence Academy) üst düzey liderlik programlarını tamamladı.

1990-1999 yılları arasında Seferberlik Birliklerinde Takım Komutanı ve Zırhlı Birlikler Tabur Komutanı olarak görev yaptı. 1999-2004 yılları arasında Operasyonlar ve İstihbarat Subayı ile Süvari Alayının 2. Komutanı olarak hizmet verdi. 2005-2006 ve 2007-2011 yılları arasında AMX-30B2 ve T-80U Zırhlı Birliklerinin Komutanlığını üstlendi.

2011-2016 yılları arasında 3. Tümen Müdürlüğü ve Genelkurmay Başkanlığı Planlar Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. Bu dönemde, e-öğrenme üzerinden Millî Savunma Okulunu başarıyla tamamlayarak askerî diplomasi ve stratejik çalışmalar konularında bilgi dağarcığını genişletti.

2016-2019 yılları arasında, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği'ndeki Askerî Temsilcisi olarak görev yaptı. Bu dönemde, AB'nin savunma çabalarının derinleştirilmesi ve AB-NATO ilişkilerinin genişletilmesi konularında önemli deneyimler kazandı.

2019 yılında Albay rütbesine terfi etti ve 20. Zırhlı Tümen'in 2. Komutanı olarak atandı. Mart 2021'de Genelkurmay Başkanlığı Dördüncü Daire Başkanı olarak atandı. Mart 2022'de Tuğgeneral rütbesine terfi ederek 20. Zırhlı Tümen Komutanlığı görevini üstlendi. Nisan 2023'te ise Genel Müfettiş olarak atandı.

Uluslararası İlişkiler alanında Yüksek Lisans (Lefkoşa Üniversitesi) ve Tarih/Avrupa, Akdeniz ve Asya Çalışmaları alanında yüksek lisans diplomasına sahiptir (EPHE/École Pratique des Hautes Études, Paris). İyi derecede İngilizce ve Fransızca bilmektedir. Görev süresi boyunca çeşitli aşamalarda kendisine verilen tüm madalya ve ödüllerin sahibidir. Evli ve iki yetişkin çocuk babasıdır.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı