İrlanda Cumhuriyeti, 22 Ağustos 2024 tarihinde Kıbrıs'taki Kayıp Kişiler Komitesi'ne 25.000 avro bağışta bulundu. Komite, bu bağışla birlikte İrlanda Cumhuriyeti'nin 2006 yılından bu yana yaptığı toplam katkının 475.000 avroya ulaştığını açıkladı.

Bağışlanan bu paranın, Komitenin kaybolanların kalıntılarının tanımlanması ve ailelerine geri verilmesi hedefini destekleyeceği, aynı zamanda uzun yıllardır aileleri etkileyen belirsizliğin sona ermesine yardımcı olacağı belirtiliyor.

Komitenin 1981 yılında, Kıbrıs'ın Rum ve Türk liderleri arasında Birleşmiş Milletler himayesinde yapılan bir anlaşma ile kurulduğu ifade edilirken, kayıp kişilerin kalıntılarının açığa çıkarılması, tanımlanması ve ailelerine geri verilmesi projesinin 2006 yılında başladığı ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edildiği vurgulandı.

Bugüne kadar, her iki Kıbrıs topluluğundan 1.051 kayıp kişi tanımlanarak ailelerine teslim edildi. Komite, bağışçılardan aldığı destekle, mağdur ailelerin acısını hafifleten anlamlı iki toplumlu çalışmayı gerçekleştirmeye devam ediyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı