Kayıp Kişiler Komitesinden alınan bilgiye göre, kayıp kişilerin bulunması için şu anda beş tanesi işgal altındaki topraklarda, bir tanesi ise özgür bölgelerde olmak üzere altı ekip kazı çalışmalarına devam ediyor.

Komite kaynaklarının Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) bildirdiğine göre ekipler, işgal altındaki bölgelerde; Karpasia bölgesindeki Galateia, Marathovounos, Aya, Karavas ve Temblos'ta; özgür bölgelerde ise Yeri'de çalışmalarını sürdürüyor.

İşgal altındaki bölgelerdeki kazılar, Kıbrıslı Rum kayıpların bulunması amacıyla gerçekleştirilirken, Yeri'deki kazılar ise 1964 dönemine ait Kıbrıslı Türk kayıpların bulunması amacıyla yürütülüyor.

Kazıların ne kadar süreceği sorusuna ise aynı kaynaklar, bunun kazının türüne bağlı olduğunu belirterek, örneğin yeri tespit edilmiş bir kuyuda kazının bir veya iki gün sürebileceğini, ancak kuyunun iş makineleriyle bulunması gerekiyorsa, bulunmasının bir hafta, kazılmasının ise iki veya üç gün sürebileceğini söyledi. Bir günde tamamlanan kazılar olduğu gibi, bir, iki veya üç ay sürebilen kazılar da olduğunu belirttiler.

Gelecekteki kazılarla ilgili olarak ise aynı kaynaklar, bir programın mevcut olduğunu, ancak bu programın belirli yerlerde kazı yapılmasına izin vermeyen hava koşullarına ve askeri bölgeler veya arazi sahipleri gibi nedenlerle bazı yerlerde kazı izni alınıp alınamamasına bağlı olarak değişebileceğini kaydetti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı