Orman Dairesi, orman yangınlarının tutuşup yayılma riskinin, 6 Beaufort/bofora kadar ulaşan rüzgârlarla birlikte çok şiddetli ve fırtınaya dönüşmesi nedeniyle pazartesi günü artabileceği uyarısında bulundu.

Daireden yapılan basın açıklamasında, rüzgâr nedeniyle yangının erken aşamada söndürülememesi durumunda yangınla mücadelenin son derece zor hatta imkânsız olacağı da hatırlatıldı; halktan özellikle dikkatli olmaya ve yangına neden olabilecek faaliyetlerden kaçınmaya çağırdı.

Orman Dairesi, öğütücüler, oksijen yakıtlı kaynak, elektrikli kaynak gibi ısı veya kıvılcım üreten aletleri kullanmaktan kaçınılmasını istedi; bu tür aletlerin kuru otların olduğu alanlarda kullanılmasının neredeyse kesinlikle yangına yol açacağına dikkat çekti.

Ot, dal ve atık yakmanın, söndürülmemiş sigara ve kibrit atmanın yasak olduğunu belirtilen basın açıklamasında, yemek pişirmek veya yiyecek ısıtmak amacıyla ateş yakmaya yalnızca belirlenmiş mangal alanlarında izin verildiğini hatırlatan Orman Dairesi, kırsalda jeneratör veya su pompalarının egzozlarından kaynaklanan yangınları önlemek için önleyici tedbirler alınması gerektiğinin de altını çizdi.

Daire, devlet ormanları içinde veya kenarlarından 2 km mesafede izinsiz ateş yakmanın yasak olduğunu ve 2012 Orman Yasası uyarınca suç teşkil ettiğini, 10 yıla kadar hapis, 50.000 avroya kadar para cezası veya her ikisiyle cezalandırılabileceğini de hatırlattı.

Orman Dairesi, duman veya yangın fark eden herkesin derhal en yakın Orman İstasyonuna haber verilmesini veya 1407’yi aramasını istedi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı