Lefkoşa, çarşamba ve perşembe günleri; Fransa, Yunanistan, İtalya, Hırvatistan, Malta, Portekiz, Slovenya ve İspanya'nın katılımıyla Akdeniz’deki Avrupa Birliği üyesi devletlerin (MED9) Avrupa İşleri Bakanları ve Müsteşarları Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Avrupa İşleri Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre toplantı, 11 Ekim'de Baf'ta gerçekleştirilecek olan Zirve öncesi son MED9 Bakanlar Toplantısı olacak ve hazırlık niteliği de taşıyacak.

Müsteşarlıktan yapılan açıklamada, “Toplantının amacı, Akdeniz'i Avrupa Birliği’nin (AB) önceliklerinin merkezinde tutmak amacıyla, AB'nin yeni kurumsal döngüsü de göz önünde bulundurularak, Akdeniz’deki Avrupa Birliği üyesi devletlerin AB içindeki ortak zorluklarını tartışmak ve ortak çıkarlarını teşvik etmektir” denildi.

Bakanlar Toplantısı'nda, haziran ayında AB liderleri tarafından kabul edilen Stratejik Gündem ışığında, MED9 ülkelerinin yeni AB kurumsal döngüsündeki (2024-2029) öncelikleri gibi konuların ele alınacağı kaydedildi. Toplantıda ayrıca, bölgedeki son endişe verici gelişmeler ve MED9 Liderler Zirvesinde konuyla ilgili yapılacak tartışmalar ışığında Orta Doğu'daki durum da gündeme eklendi.

Yapılan açıklamaya göre, zirvenin ana oturumları 3 Ekim sabahı Lefkoşa Belediyesinin yeni binasında gerçekleştirilecek. Görüşmelerin ardından saat 12.30'da Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan ve Müsteşarların katılacağı bir basın toplantısı düzenlenecek.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı