Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile New York’ta yapılacak ortak toplantıya yapıcı bir ruh haliyle, samimi siyasi iradeyle, her zaman mutabık kalınan çerçeve içinde, müzakereleri kesintiye uğradıkları noktadan yeniden başlatma amacıyla gidileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides başkanlığında pazartesi günü yaklaşık iki saat süren Ulusal Konsey toplantısından sonra açıklamalarda bulunan Letymbiotis, Ulusal Konsey toplantısına katılan siyasi liderlerin bu durumu olumlu bir gelişme olarak kabul etmeleri nedeniyle Cumhurbaşkanı’nın bu ortak toplantıya “güçlenmiş” gideceğini ifade etti.

Letymbiotis toplantıda Cumhurbaşkanı Christodoulides’in New York’taki BM Genel Kurulu aralarında gerçekleştirdiği ‘çok önemli temaslar’ hakkında siyasi liderlere bilgi verdiğini söyledi.

Bu gelişmenin, uzun zamandan beri devam eden çabalarının, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin girişimlerinin, ısrarlı çabaları, tutarlılıkları ve çabalarının sürekliliğin sonucu" olduğunu kaydeden Sözcü şöyle dedi:

“Bu ortak toplantıya yapıcı bir ruh haliyle, samimi siyasi iradeyle, her zaman mutabık kalınan çerçeve içinde, müzakerelerin kesintiye uğradığı noktadan yeniden başlatma, her zaman önceki müzakere sürecinin müktesebatını sağlama amacıyla gidiyoruz. Diğer tarafın da aynı samimi siyasi iradeyi göstereceğini ve bu ortak toplantının müzakerelerin yeniden başlamasına yol açacağını umuyoruz.”

Bir gazetecinin Kıbrıs Rum tarafının bu toplantının çözüm çerçevesi içinde kalmasını sağlayıp sağlamadığı sorusuna Letymbiotis, bu toplantının, yetkisi BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarından kaynaklanan ve mutabık kalınan çerçeveyi açıkça belirten ancak her seferinde tekrarlayan BM Genel Sekreteri tarafından düzenlendiğini söyledi.

Bunun BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimî üyesinin, BM Genel Kurulu için New York’ta iken Cumhurbaşkanı Christodoulides'in ev sahipliği yaptığı akşam yemeğinde kendilerine tekrarlanan bir taahhüt olduğuna işaret eden Sözcü, bu ortak toplantının Kıbrıs Rum tarafının başından beri aradığı şey olduğunu, kendilerinin diyaloğun ilk adım olduğunu düşündüklerini belirtti.

Letymbiotis bir başka soruya verdiği yanıtta da BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguín Cuellar’ın Kıbrıs sorunu hakkındaki raporunun bilindiği gibi tamamlandığını, Genel Sekreter’e iletildiğini ve Genel Sekreter’in bir sonraki adımlara ilişkin kendi görüşlerini de bu rapora dayanarak açıklayacağını hatırlattı.

Hükûmet Sözcüsü, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin katılımıyla yapılacak ortak bir toplantının öneminin veya değerinin ne küçümsenebileceğini ne de ihmal edilebilir olarak değerlendirilebileceğini anlıyorsunuz” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Christodoulides 14 Ekim’de New York’a gidiyor

------------------

Kıbrıs Haber Ajansının (KHA) edindiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides 14 Ekim’de Londra’da Birleşik Krallık Başbakanı ile görüştükten sonra New York’a hareket edecek.

 15 Ekim’deki akşam yemeği yerel saatle 19.00’da (Kıbrıs saatiyle 02.00) BM Merkezi’nde planlanıyor.

Şu ana kadar edinilen bilgilere göre akşam yemeğine, Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs Türk Toplumu lideri Tatar ve BM Genel Sekreteri Guterres katılacak.

Güvenilir Kaynaklar, Tatar’ın toplantıyı önemsizleştirmeye çalıştığını ancak önemli olanın sadece BM Genel Sekreteri’nin ne duyacağı değil aynı zamanda ne söyleyeceği olduğuna dikkat çekiyorlar.

Aynı kaynaklar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorununu çok iyi bildiğini ve olumlu bir sonuç olabileceğine inanmasaydı bir toplantı düzenlemeyeceğini belirtiyorlar.

Bu kaynaklar, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ağustos ayındaki gayriresmî Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Konseyi’ne katılımının Tatar’ın New York toplantısına ilişkin kabulünde rol oynadığı değerlendirmesinden söz ettiler; Fidan’ın gayriresmî Konsey’de Kıbrıs sorununu AB-Türkiye ilişkilerinden ayırmaya çalıştığını ancak AB Bakanlarından bunun yapılamayacağını söyleyen tepkiler aldığını kaydettiler.

Aynı kaynaklar, Cumhurbaşkanı Christodoulides'in yaklaşan Avrupa Konseyi sırasında New York’taki akşam yemeği hakkında AB liderlerine bilgi vereceğini bildirdiler.

Avrupa Konseyi 17-18 Ekim tarihlerinde Brüksel’de toplanacak.

Aynı kaynaklar, Estia'nın krizdeki bir bölgeden yabancı vatandaşların kabulü ve geri gönderilmesine ilişkin ulusal planıyla ilgili olarak, Türkiye'nin Lübnan'dan tahliye edilen vatandaşlarının geri gönderilmesi için ülkelerin kendi topraklarını kullanmaları için lobi yaptığını söyledi. Hangi ülkelerin bu amaçla Kıbrıs'ı kullandığını görmenin önemini vurguladılar ve bunun Kıbrıs Cumhuriyeti'ne duydukları güveni gösterdiğini belirttiler.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı