Hamas’ın 7 Ekim 2023 tarihinde İsrail’de gerçekleştirdiği saldırının birinci yıl dönümünü anmak için pazartesi günü Lefkoşa’da düzenlenen anma töreninde Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’i temsil eden Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı George Papanastasiou, acıların sona ermesini, gerginliğin azaltılmasını sağlayacak tek yolun Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda kalıcı bir siyasi çözüme ulaşmak için Orta Doğu Barış Süreci'nin acilen canlandırılması gerektiğini vurguladı.

Papanastasiou, böylece İsrailliler ve Filistinlilerin iki devletli bir çözümde güvenlik, barış ve onur içinde yan yana yaşayabileceklerini belirtti.

Terör için hiçbir zaman, hiçbir gerekçe olmadığını ve insan hayatına ve onuruna karşı bu kadar açık bir saygısızlığın hiçbir zaman, hiçbir gerekçesi olmadığını kaydeden Papanastasiou, “Nereden gelirse gelsin, kimi ilgilendiriyor olursa olsun. Hepimizi ilgilendiriyor. Tecavüz kadınlara ve kızlara karşı bir savaş silahı olarak kullanıldığında, çocuklar kaçırıldığında, sesimizin yüksek, net, birleşik ve kesin olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Anma töreninde konuşan İsrail’in Lefkoşa Büyükelçisi Oren Anolik, İsrail’in başka bir katliamı önlemeye kararlı olduğunu, sınırlarından birkaç metre ötede benzer bir tehdidin tekrar oluşmasına izin vermeyeceğini ifade etti.

Büyükelçi Anolik şöyle konuştu:

“Bir yıl önce bugün dünya, hâlâ bizi rahatsız eden dehşet ve zulmün farkına vardı. 1.200 masum sonsuza dek kaybedildi. 251 rehin alındı, bunlardan 101'i hâlâ esaret altında. Hamas katliamı getiren terörist saldırılarını sürdürürken insan hayatına ve onuruna karşı açıkça gösterdiği saygısızlık ve iğrençliğin terörle işaretlenen bir gündü.”

“Kıbrıs ilk günden beri tutarlı bir şekilde tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulundu. Sürekli olarak bunun bir son vermenin anahtarı olduğunu söyledik.”

Büyükelçi Anolik, 7 Ekim katliamının sadece İsrail'e yönelik bir saldırı olmadığını, insanlığa yönelik bir saldırı olduğunu ve tehdidin sadece İsrail'e yönelik olmadığını, hedefin demokrasi, özgürlük ve eşitlik gibi değerleri savunan ve yaşamı yücelten medeni dünya olduğunu söyledi.

"Hamas barışla ilgilenmedi, hiç ilgilenmedi ve hâlâ ilgilenmiyor. Amaçları İsrail'i ortadan kaldırmak. İdeolojileri İsrail sınırlarında bitmiyor. Biz İsrail'de daha geniş bir savaşın ön saflarında olduğumuza inanıyoruz.”

 “Bu savaş önlenebilirdi. İsrail 2005'te Gazze’den çekildiğini ve Gazze halkına farklı bir gelecek şansı sundu. Ancak, Hamas bu geleceği çaldı.”

“Hamas, Gazze'yi nefretle beslenen, İran rejimi tarafından finanse edilen ve tedarik edilen terörün fırlatma rampası olarak kullanarak şiddeti seçti. Hamas, kendi itirafıyla, bu kâbusu tekrarlamaya kararlıdır".

"İsrail başka bir katliamı önlemeye kararlıdır. Sınırlarından metrelerce uzakta benzer bir tehdidin tekrar oluşmasına izin vermeyecektir.”

Büyükelçi Anolik, "Hamas ve diğer cihatçı, köktendinci, terör örgütleri açısından 7 Ekim sadece bir başlangıçtı. Bu terörü besleyen ideoloji, Orta Doğu’ya ve ötesine yayıldı ve 8 Ekim’de başlayan Hizbullah’ın sebepsiz saldırılarının, tehdidin Gazze ile sınırlı olmadığını gösterdi” dedi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı