Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda AGİT Parlamenterler Meclisi (Asamblesi) Başkanı Margareta Cederfelt ile gerçekleştirdiği görüşmede Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, Hükûmetin yolsuzlukla kararlı bir şekilde mücadele etme, şeffaflığı ve hesap verebilirliği teşvik etme ve hukukun üstünlüğünü pekiştirme hedefinin altını çizdi.  

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Anastasiades, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yolsuzlukla mücadele için uyguladığı politikalar hakkında Cederfelt’e bilgi vererek, Hükûmetin, tutarlı ve kapsamlı bir müdahale planı çerçevesinde, önlemler alarak, Yolsuzluğa Karşı Ulusal Stratejisi’ni hazırlayarak sıfır tolerans politikasını güçlendirdiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı ayrıca, Bağımsız Yolsuzlukla Mücadele Kurumu'nun kurulması gibi Temsilciler Meclisinin gündemine getirilen mevzuat ve reformların kabul edilmesiyle, yolsuzlukla mücadele için yasal çerçevenin güçlendirilmesine başlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Cederfelt’e Türkiye'nin provokasyonları ve Kıbrıs sorununun çözümü için esaslı müzakerelerin yeniden başlatılması için üstlendiği girişimler hakkında bilgi verirken, görüşmede Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik istilâsından sonra şekillenen durum ve küresel ekonomideki durum hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda ayrıca, göç sorununun Türkiye tarafından araçsallaştırılması, Kıbrıs’ın bu alanda üstlendiği yük, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AGİT üyesi olarak yükümlülükleri ve örgütün kalıcı barış koşullarının sağlanmasına ve üye devletler arasında iş birliğinin geliştirilmesine katkısı da ele alınan konular arasındaydı.

Son olarak, Cumhurbaşkanı'nın AGİT Parlamenterler Meclisi (Asamblesi) Başkan Yardımcısı ve Yolsuzlukla Mücadele Özel Temsilcisi İrini Charalambidou’nun Kıbrıs'ta yolsuzlukla mücadele konusunda AGİT C.C. Uluslararası Konferansı düzenleme girişiminden dolayı tebrik ettiği bildirildi.

 

KHΑ/NST/MHY/2022

Kıbrıs Haber Ajansı