Lefkoşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji / Moleküler Viroloji Profesörü Petros Karayiannis, mRNA aşılarının kanser tedavisi için umut olduğunu söyledi.

 

Kıbrıs Haber Ajansına konuşan Profesör Karayiannis, ancak çalışmanın yapısı ve uzmanlar tarafından yürütülen denemelerin henüz açıklanmadığını, akciğer kanseri hastalarında tedaviye verilen yanıtın merakla beklendiğini belirtti.

 

Profesör Petros Karayiannis, aynı teknolojinin korona virüsüne karşı başarıyla kullanıldığını, aşının ciddi hastane yatışlarını önlediğini ortaya koyduğunu, ancak bu aşıların olası enfeksiyonu tamamen önlemediğini kaydetti.

 

Karayiannis, aynı teknolojinin HIV veya viral hepatit gibi kronik enfeksiyonlara neden olan diğer patojenlere karşı da kullanılabileceği konusunda umutlar olduğuna işaret etti.

 

Geçmişte bu teknolojinin farelerde melanoma karşı diğer buluşlarla birlikte kullanıldığını ve sonuçların çok cesaret verici olduğunu ifade eden Profesör, yeni çalışmaların akciğer kanseri için başka bir ilaçla birlikte kullanıldığını açıkladı.

 

Profesör Karayiannis ayrıca bu aşının herkes için etkili olup olmadığını belirlemek için birçok ülkede, birçok hastada kullanılacağını belirtti.

 

Faz I'in yan etkilerinin, daha önce teşhis konulmuş hastalardaki reaksiyonların incelenmesini içerdiğini anlatan Petros Karayiannis, bu aşının gelecekte lisanslanması için klinik denemelerin Faz II ve III'ünün gerekli olduğunu bildirdi.

 

KHA/MG/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı