Kıbrıs Otelciler Birliği (PASYXE) Başkanı Thanos Michaelides, ağustos ayında otel doluluk oranlarının %80-85'e ulaştığını belirtti. Michaelides, yaz sezonunun şu ana kadar rezervasyonlarda geçen yıla göre hafif bir düşüş olmasına rağmen tatmin edici seviyelerde olduğunu ekledi. 2024 sezonunun geçen yılın biraz altında kapanacağını kaydetti.

Michaelides, KHA'ya yaptığı açıklamada, 31 Ağustos'a kadar Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki otel rezervasyonlarının geçen yıla kıyasla ortalama olarak biraz geride olduğunu söyledi. "Şu ana kadar oldukça zorlu bir yaz oldu çünkü çeşitli iniş çıkışlar yaşandı" diye yorum yapan Michaelides, "Sadece İsrail'den gelen rezervasyonlar açısından değil, aynı zamanda iptallerden ve Kıbrıs'ı İsrail'e çok yakın gören diğer ülkelerden gelen taleplerdeki düşüşlerden de oldukça etkilendik" diye ekledi.

Michaelides, bazıları için bunun Kıbrıs'ta tatil rezervasyonu yapmaktan caydırıcı bir etki yarattığını sözlerine ekledi.

PASYXE Başkanı, en çok ziyaretçinin geldiği ülkelerin Birleşik Krallık, İsrail, Polonya, Fransa, Almanya ve genel olarak en geleneksel pazarlar olduğunu belirtti.

Ayrıca, rezervasyon akışını sürdürmenin önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Michaelides, sürekli jeopolitik değişikliklerin talebi çok ani bir şekilde tersine çevirdiğini, bunun da oteller için planlama ve işletmeyi zorlaştırdığını belirtti. Bir diğer büyük sorunun ise işçi bulmak olduğunu, bunun sadece Kıbrıs için değil, diğer ülkeler için de zor bir konu olduğunu vurguladı.

Michaelides, "İnsanların nispeten daha az harcama yaptığını, dolayısıyla gelirin istediğimiz seviyede olmadığını da görüyoruz. Çünkü küresel ekonomi en iyi durumda değil ve bu da turistlerin harcama şeklini etkiliyor" diye açıkladı. "Hem geliri hem de doluluk oranlarını ölçmemiz gerekiyor" dedi.

Bu yıl daha ılımlı bir turist eğilimi olduğunu ve bunun sonucunda otel gelirlerinin de daha ılımlı olduğunu sözlerine ekledi.

KHA/KP/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı