Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, AB üyesi ülkelerin ve AB kurumlarının temsilcilerinin dün düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Gayriresmî Toplantısındaki yaklaşımından "son derece memnun" olduklarını belirtti. Letymbiotis, AB-Türkiye diyaloğunun devam etmesinin öneminin kabul edildiğini ancak bunun Kıbrıs sorunu ile bağlantılı olması gerektiğinin altını çizdi.

Toplantıda, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da davetli olarak yer aldığı AB Dışişleri Bakanları Gayriresmî Toplantısını değerlendiren Letymbiotis, AB üyesi ülkelerin çoğunluğunun net bir duruş sergilediğini söyledi.

Sözcü, "Üye ülkelerin büyük çoğunluğu net bir tavır sergiledi ve tutumları, nisan ayında yapılan Avrupa Konseyi Sonuç Bildirgesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesindeydi" dedi.

Letymbiotis, Avrupa ortakları tarafından Kıbrıs sorununun AB-Türkiye ilişkilerindeki ilerlemenin temel bir unsuru olduğunun açık ve net bir şekilde ifade edildiğini ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yapıcı tutumunun ve Türkiye Dışişleri Bakanı'nın bu Gayriresmî Dışişleri Bakanları Toplantısına davet edilmesi konusunda gösterdiği yapıcı tavrın takdir edildiğini belirtti.

Letymbiotis, "AB-Türkiye diyaloğunun devam etmesinin önemi kabul ediliyor; ancak aynı zamanda bunun Kıbrıs sorunu ile bağlantılı olması gerekiyor" dedi.

Sözcü ayrıca, "Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, görüşmeler sırasında dile getirilen Türkiye'nin kalıplaşmış görüşlerine, uluslararası hukuka dayanarak ve son derece açık bir şekilde kendi pozisyonlarımızı iletti ve cevap verdi. Dışişleri Bakanı, Kıbrıs sorununun, AB-Türkiye ilişkilerinde kaydedilebilecek olası bir ilerlemeden ayrı tutulamayacağını vurguladı" dedi.

Letymbiotis, "Kıbrıs Cumhuriyeti olarak yapıcı bir şekilde hareket etmeye devam edeceğiz, diyalog istiyor ve arzuluyoruz; tutumlarımızın doğruluğuna olan inancımız tam" diyerek sözlerini tamamladı.

KHA/EC/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı