AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB-Türkiye ilişkilerini etkileyen en önemli konunun Kıbrıs sorunu olduğunu söyledi.

Borrell, AB ülkeleri dışişleri bakanlarının gayriresmî toplantısı için geldiği Brüksel'de gazetecilere yaptığı açıklamada, perşembe günü Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştüklerini ve görüşmede başlıca olarak ortak zorluklarla nasıl başa çıkılacağını ele aldıklarını ifade etti.

Borrell, bir gazetecinin AB-Türkiye ilişkileri ve Türkiye'deki insan hakları konusundaki sorusu üzerine, "İkili ilişkilerimiz ve jeopolitik ortam için önemli olan her şeyi görüştük. Görüşmemizde, özellikle Doğu Akdeniz'deki istikrar gibi her iki tarafı da etkileyen zorluklarla ve ilişkilerimizi etkileyen en önemli konu olan Kıbrıs meselesiyle nasıl başa çıkabileceğimize odaklandık. Ancak Türkiye'nin iç meselelerine girmedik" dedi.

Borrell, perşembe günkü gayriresmî toplantıda ele alınan konulara ilişkin olarak, Ukraynalı askerlerin eğitimine verilen desteğin, hedeflerin artırılması ve Kiev'de bir koordinasyon merkezi kurulması konusunun en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi. Ancak Borrell, Avrupalıların Ukrayna topraklarında Ukraynalı askerleri eğitmeyeceğinin altını çizdi.

Borrell ayrıca, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile silah ve mühimmat sevkiyatındaki gecikmeleri görüştüklerini ve AB ülkeleri savunma bakanlarının cuma günü Kuleba ile görüşmeye devam edeceklerini söyledi.

AB ülkelerinin Rus hedeflerine karşı silah kullanma kısıtlamalarının kaldırılmasına ilişkin olarak Borrell, bunun her ülkenin kendi kararı olduğunu belirtirken, Ukrayna'nın Rusya içindeki hedeflere saldırarak kendini savunmasını desteklemenin AB'yi Moskova ile savaşa soktuğunu söylemenin "gülünç" olduğunu düşündüğünü söyledi.

AB savunma bakanlarının cuma günkü gündeminde ayrıca AB'nin uydu merkezinin geleceği ve bütçesi de yer alıyor.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı