Ulaştırma, Bayındırlık ve İletişim Bakanı Alexis Vafeades salı günü Lüksemburg’da gerçekleştirilen AB Ulaştırma Bakanları toplantısına katıldı.

Toplantıda söz alan Bakan Vafeades , iklim değişikliği mevzuatının gemicilik ve limanlar üzerindeki etkilerini önleme ihtiyacına işaret etti.

Toplantı sırasında Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı (EMSA) tüzüğüne ilişkin Avrupa Parlamentosu ile müzakerelerin başlatılmasına yönelik öneriler bakanlar tarafından  onayladı.

Kıbrıs, Yunanistan, İtalya, Hırvatistan, Litvanya, Malta, Portekiz ve Romanya toplantı sırasında “AB emisyon ticareti programının deniz taşımacılığını da içerecek şekilde genişletilmesinin uygun şekilde izlenmesini sağlamak için “eylem çağrısı” konulu ortak bir belge sundular.

Bakan Vafeades, Avrupa Komisyonu’nun üye ülkelerle mevzuatın Avrupa limanları ve Avrupa deniz taşımacılığının rekabet gücü açısından uygulanmasının olumsuz sonuçlarını önlemek ve bunlarla başa çıkmak için gerekli önlemlerin alınmasının önemine işaret etti.

Bakan, Kıbrıs’ın 2026 yılında üstleneceği AB Dönem Başkanlığı ışında Polonya Ulaştırma Bakanı Dariusz Klimczak ve Danimarka Ulaştırma Bakanı Jacob Heinsen ile görüştü. Görüşme sırasında üç ülkenin Ocak 2025-Haziran 2026 döneminde üstlenecekleri “trio” AB Dönem Başkanlığıyla ilgili konular ele alındı.

Alexis Vafeades toplantı çerçevesinde ayrıca Macaristan Alt Yapı ve Ulaştırma Bakanı Nándor Csepreghy ile görüştü; görüşme sırasında Macaristan’ın 2024 yılının ikinci yarısında üstleneceği AB Dönem Başkanlığının öncellikleri ele alındı.

 

Bakan, Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing ile de görüştü. Vafeades, Kıbrıs adına görüşme sırasında devletleri e-yakıtların üretimini ve kullanımını desteklemeye ve teşvik eden Berlin Bildirgesi’ni (Berlin Declaration) imzaladı.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı