Geçtiğimiz hafta Kıbrıs'ın sahil kenti Larnaka'da düzenlenen ve Kişisel Verileri Koruma Komiserliği Ofisi tarafından organize edilen BIIDPA (Britanya, İrlanda ve Adalar Veri Koruma Otoriteleri) uluslararası toplantısında, kişisel veriler mevzuatının günlük denetiminde karşılaşılan zorluklar ve engeller masaya yatırıldı.

BIIDPA ağı üyeleri; Bermuda, Cebelitarık, Guernsey, Birleşik Krallık, İrlanda, Kıbrıs, Malta, Man Adası, Cayman Adaları ve Jersey'nin Veri Koruma Otoritelerinden oluşmaktadır. Bu yılki toplantıya Man Adası ve Cayman Adaları yetkilileri katılmadı.

Kişisel Verileri Koruma Komiserliği Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, katılımcılar ayrıca Veri Koruma Görevlilerinin rolünün güçlendirilmesi ve Denetim Otoriteleri ile iş birliğinin nasıl geliştirilebileceği konularını da ele aldılar.

Kara para aklamayla mücadele konusunda, veri toplama ve işleme sırasında kişisel verilerin korunması ilkelerinin karşılanması gerektiğinden, bunun karmaşık bir konu olduğu kabul edildi. Aynı zamanda, amaçlanan sonucun şeffaf bir şekilde elde edilmesi gerektiği vurgulandı.

Web sitelerinin çerez kullanımıyla ilgili uyumluluğu konusunda Veri Koruma Otoritelerinin uygulamaları ve eylemleri tartışıldı. Tüm Denetim Otoriteleri, kamu ve özel sektör arasındaki uyum hızının farklı olduğunun altını çizdi.

Ayrıca, özellikle çocukların yaşlarının önceden doğrulanması bağlamında, çocukların mahremiyeti konusundaki hassasiyet ele alındı.

Bir sonraki toplantı, Haziran 2025'te Guernsey'de gerçekleştirilecek.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı