Avrupa Komisyonu, gençleri halk sağlığını ciddî şekilde tehdit eden antimikrobiyal direnç (AMR) konusunda bilinçlendirmek amacıyla "Beat the Bug" adlı ücretsiz bir çevrim içi oyun geliştirdi.

Avrupa Komisyonu'nun açıklamasına göre, oyun, oyuncuları antimikrobiyal dirençle mücadelenin merkezine yerleştiriyor. Oyuncular, dünyayı "süper mikroplardan" kurtarmayı görev edinmiş "süper kahramanlar" rolünü üstleniyorlar.

Katılımcılar, düşmanla savaşmanın yanı sıra antibiyotiklerin akılcı kullanımı, iyi ve kötü bakteriler arasındaki farklar ve antibiyotiklerin soğuk algınlığı veya virüslere karşı neden etkili olmadığı gibi konuları öğrendikleri yüksek teknolojili bir yolculuğa çıkıyorlar.

Açıklamada, "AMR, günümüzde halk sağlığını tehdit eden en büyük tehlikelerden biri ve 2050 yılına kadar yılda 10 milyon ölüme neden olabilecek büyüyen bir sorun. Yaklaşık 10 yıl içinde, hastanelerdeki bakteriyel enfeksiyonların %90'ı birçok ilaca dirençli hâle gelecek, bu da hastaneye gitmenin evde durmaktan daha tehlikeli olabileceği anlamına geliyor. Sadece Avrupa'da, antimikrobiyal direnç, sağlık harcamaları ve azalan verimlilik nedeniyle sağlık sistemlerine yıllık 11,7 milyar avroya mal oluyor" denildi.

Oyun dışında, ebeveynler, öğretmenler, sağlık eğitmenleri ve topluluk grupları için eğitim materyalleri ve ders planları da geliştirildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı