Eurobarometre tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre, Kıbrıslılar orman yangınları ve aşırı hava olaylarına karşı daha fazla maruz kaldıklarını düşünüyor. Orman yangınları ve kriz durumlarında nüfusun toplu yer değiştirmesi, Kıbrıs'ta Avrupa Birliği (AB) ortalamasına göre çok daha yüksek oranlarda endişe kaynağı olarak belirtiliyor.

Ankete katılan Kıbrıslılar, doğal afetler hakkında bilgi almak için en çok sosyal medyayı tercih ediyor (%42). Bu oran, AB ortalamasında %29 olup, Kıbrıs'ta sosyal medyanın geleneksel medya ve yerel ya da ulusal otoritelere göre daha sık kullanılan bir bilgi kaynağı olduğunu gösteriyor.

Anket, 7 Şubat- 3 Mart tarihleri arasında AB genelinde 26.411 kişiyle yüz yüze görüşmeler yoluyla gerçekleştirildi. Kıbrıs'ta ise 7- 26 Şubat tarihleri arasında toplam 500 kişiyle görüşüldü.

Endişe kaynakları ve risk algısı

----------------------

Aşırı hava olayları, AB üyesi 17 ülkede en çok endişe edilen risk olarak öne çıkarken, orman yangınları özellikle Portekiz ve Kıbrıs'ta yüksek oranlarda belirtildi. Kıbrıs'ta katılımcıların %47'si orman yangınlarını en büyük risk olarak görürken, bu oran AB genelinde %16 olarak kaydedildi.

Kıbrıs'ta en çok endişe edilen diğer riskler şu şekilde sıralandı:

Kriz durumlarında nüfusun toplu yer değiştirmesi (%33, AB'de %17)

Siber güvenlik tehditleri (%25, AB'de %23)

Sel felâketleri (%16, AB'de %26)

Sağlıkla ilgili acil durumlar (%15, AB'de %27)

Jeolojik felâketler (%14, AB'de %13)

Kritik alt yapıdaki aksaklıklar (%13, AB'de %21)

Hayvan veya bitkileri etkileyen salgınlar (%13, AB'de %10)

Daha düşük oranlarda endişe edilen konular arasında siyasi ve jeopolitik gerginlikler (%12, AB'de %22), terör saldırıları (%12, AB'de %14), ciddî kazalar (%7, AB'de %10) ve nükleer kazalar (%5, AB'de %6) yer aldı.

Bilgi kaynakları tercihleri

------------------

Doğal afet durumlarında bilgi almak için Kıbrıslı katılımcıların tercihleri şu şekilde oldu:

Sosyal Medya: %42 (AB'de %29)

Ulusal Medya: %39 (AB'de %49)

Aile veya Arkadaşlar: %39 (AB'de %31)

Yerel veya Ulusal Otoriteler/Hizmetler: %30 (AB'de %27)

Yerel veya Bölgesel Medya: %24 (AB'de %36)

Acil Durum Hizmetleri (Polis, İtfaiye, Sivil Savunma): %19 (AB'de %33)

Hazırlık seviyesi

-------------

Kıbrıslıların %75'i, afetlere ve acil durumlara hazırlıklı olmak için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını belirtti (AB ortalaması %65). Buna rağmen, %62'si (AB'de %52) ülkelerindeki kamu otoriteleri ve ilgili hizmetlerden gerekli bilgilere kolayca ulaşabileceklerini düşünüyor.

Birçok katılımcı, afetlere uygun şekilde hazırlanmak için yeterli zaman veya maddî imkâna sahip olmadığını ifade etti (%43 Kıbrıs'ta, %39 AB'de). Bu imkanlara sahip olduğunu düşünenlerin oranı ise Kıbrıs'ta %53, AB genelinde %54 olarak belirlendi.

Yaşadıkları bölgede acil durumlara iyi hazırlandıklarını düşünenlerin oranı hem Kıbrıs'ta hem de AB genelinde %37 ile düşük seviyede kaldı.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı