Emekçi Halkın İlerici Partisi AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou salı günü yaptığı açıklamada, aşırı sağı besleyen hakim sosyo-ekonomik politikaların değiştirilmesi ve topluma umut ve perspektif verecek politikaların uygulanması gerektiğini söyledi.

Stefanou, Alexis Tsipras Enstitüsü ve Zoran Zaev Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Barış ve Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı sırasında; "Aşırı Sağın Yükselişi ve Buna Karşı Uygulanacak Politikalar" konulu panelde konuştu.

AKEL'den yapılan açıklamaya göre Stefanou, aşırı sağın demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü için bir tehdit oluşturduğuna inanan tüm demokratik güçlerin eylem birliğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Stefanou konuşmasında, "aşırı sağla etkin bir şekilde mücadele edebilmek için öncelikle onu besleyen nedenlerin tespit edilmesi gerektiğini" söyledi.

AKEL Genel Sekreteri konuyla ilgili olarak, "egemen sağcı hükümetler tarafından Avrupa Birliği'nde dayatılan ve büyük sosyal maliyetlere yol açan, eşitsizlikleri arttıran, toplumun geniş kesimlerinde hayal kırıklığı, güvensizlik, öfke, tehdit ve korku yaratan" sosyal nedenlere ve politikalara özellikle atıfta bulundu.

"Toplumun büyük bir kesiminin siyasi sisteme ve partilere karşı şüphe ve isteksizliğini doğuran ve büyüten bu politikalardır, ki bu da refleks olarak aşırı sağı desteklemekle sonuçlanmaktadır" diyen Stefanou ayrıca, "aşırı sağın, bazı Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki sağcı partilerin hükûmet ve parlamento düzeyinde iş birliği yapmalarıyla da güçlendiği" değerlendirmesini dile getirdi.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı