Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPA) dikenli tellerle çevrili Varoşa’nın yasal sakinlerine derhâl geri verilmesi çağrısında bulunan kararını memnuniyetle karşıladı ve kararın özellikle istilâ ve işgalin 50. yıl dönümüne günler kala Kıbrıs meselesinin çözümüyle ilgili olarak Türkiye açısından önemli mesajlar içerdiğini vurguladı.

Bakanlığın konuyla ilgili açıklamasında kararın, dikenli tellerle çevrili şehrin kısmen “açılması” dâhil Türkiye'nin devam eden yasa dışı eylemlerinin, Kıbrıs sorununda kapsamlı bir çözüme ulaşma umutlarını baltalayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ciddi biçimde ihlâl edildiğinin altını çizdiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin müzakere sürecini yeniden başlatma çabalarına verdiği desteğini ve Türkiye ile Kıbrıs Türk liderliğine “iki devlet” politikasından vazgeçme çağrısını takdirle karşıladığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde Kıbrıs sorununun kapsamlı bir çözüme kavuşturulması için müzakere masasına dönülmesi.

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Kıbrıs heyetini, özellikle şimdi, 50. Türk istilâ ve işgalinin yıl dönümüne yakın Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin önemli mesajlar içeren kararın kabul edilmesine katkılarından dolayı kutladı.

 

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı