ABD Merkez Komutanlığı, Kıbrıs'ın Larnaka Limanı üzerinden Gazze'ye insanî yardım teslimi için kullanılan geçici yüzer iskele, bu hafta sonu beklenen yüksek dalgalar nedeniyle İsrail'in Aşdod kentine çekildi.

Pentagon Sözcüsü Yardımcısı Sabrina Singh, cuma günü yapılan bir brifingde, 17 Mayıs'tan bu yana Merkez Komutanlığının Gazze kıyısına insanî yardım kuruluşları tarafından dağıtılmak üzere 8.831 metrik tondan fazla yardım teslimatına yardımcı olduğunu söyledi.

Singh'e göre, beklenen yüksek dalgalar nedeniyle, ABD Merkez Komutanlığı, geçici rıhtımı Gazze'deki konumundan Aşdod'a çekti. Yetkili, "Her zaman olduğu gibi, personelimizin güvenliği en yüksek önceliğimiz ve yüksek deniz durumunun neden olabileceği olası yapısal hasarları önlemek için rıhtımın taşınması gerekiyor" dedi.

Son yedi günde, Merkez Komutanlığının Gazze'deki toplama alanına 4.500 metrik tondan fazla yardım teslim ettiğini de sözlerine ekleyen yetkili rıhtımın, geçen hafta Gazze'ye giren yardım miktarının en yüksek ikinci noktası olduğunu belirtti.

Singh , rıhtımın Gazze'ye yardım ulaştırmanın tek çözümü olmadığını, kara yollarının en etkili teslimat yöntemi olduğunu belirterek "Bu kara yollarının yeniden açılması için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz" diye ekledi.

Singh, hava koşullarına bağlı olarak yüzer iskelenin tekrar Gazze'ye nakledilebileceğini de sözlerine ekledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı