Enerji Bakanı: "Mısır, önemli bir bölgesel ortak"

Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı George Papanastasiou, cumartesi günü Kahire'de düzenlenen AB-Mısır Yatırım Konferansı vesilesiyle, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, Mısır'ın Kıbrıs için bölgedeki önemli bir ortak olduğunu söyledi.

Konferans, Avrupa şirketlerinin Mısır'a yatırım yapmasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Avrupalı yetkililer, bölgedeki İsrail-Hamas çatışması ışığında, ülkenin siyasî ve ekonomik istikrarının önemini defalarca vurgulamış durumda.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, cumartesi günü konferansta, Avrupa yatırımlarının 40 milyar avrodan fazla olacağı anlaşmaların imzalanacağını duyurdu. Ayrıca Avrupa, ülkedeki Avrupa yatırımlarını korumak için IMF ve Dünya Bankası'ndan garantiler talep etti.

Bakan, KHA’ya yaptığı açıklamada, "Mısır bölgede çok önemli bir ortak" dedi ve Kıbrıs'ın Mısır ile esas olarak enerji konularını, örneğin Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesindeki doğal gazın sıvılaştırılması için Mısır'a taşınması olasılığını görüştüğünü belirtti.

Papanastasiou, cumartesi günkü Konferansa katılamadığını, ancak Kıbrıslı şirketlerin konferansa katıldığını ve Mısır'daki şirketlerle temas kurduklarını söyledi. Bakan, yakın gelecekte Mısır Petrol, Elektrik ve Ticaret bakanları ile toplantılar yapacağını belirtti.

Bu toplantıların hangi konuları kapsayacağı konusunda Papanastasiou, kendisinin ve Ticaret Bakanı’nın yetki alanındaki konuları görüşeceklerini, Kıbrıslı şirketlerin Mısır'da başta balık yetiştiriciliği olmak üzere yatırımları olduğunu söyledi.

Petrol Bakanı ile görüşmenin enerji konuları etrafında devam etmesi beklendiğini belirten Papanastasiou, Kıbrıs'tan pazarlara gaz taşımanın Mısır üzerinden, sıvılaştırma amacıyla gerçekleşeceğini ifade etti.

Son olarak, Elektrik Bakanı ile yapacağı görüşmede, Kıbrıs-Mısır elektrik ara bağlantısı olasılığının görüşüleceğini belirten Papanastasiou, Mısır'ın yakında yenilenebilir enerji kaynaklarından büyük miktarlarda elektrik üretebileceğini ve bunun Avrupa'ya aktarılabileceğini söylediğini kaydetti.

KHA/MC/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı