Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Müsteşarı Nikodimos Damianou ve Dijital İş birliği Organizasyonu Genel Sekreteri Dima Al Yahya, bugün yaptıkları ortak açıklamada, Kıbrıs'ın bölgedeki teknoloji ve inovasyon konusundaki kritik rolüne dikkat çektiler.

Damianou ve Al Yahya, organizasyonun Kıbrıs ile iş birliğini derinleştirme perspektiflerinin ele alındığı toplantılarından hemen önce, ülkenin üç kıta arasında yer almasının sağladığı avantajlar sayesinde dijital dönüşümde oynayabileceği önemli rolü belirttiler.

Damianou, hükûmetin amacının, Kıbrıs’ın AB'nin bu organizasyona katılan ilk üye devleti olarak konumunu kullanarak, “uluslar, insanlar ve fikirler arasında köprü” olarak öne çıkmak olduğunu söyledi. Ayrıca, hükûmetin dijital ortamın geliştirilmesine olan bağlılığını ve dijital dönüşümü birinci öncelik hâline getirdiklerini de vurguladı.

Daha güçlü iş birliklerine duyulan ihtiyacı vurgulayan Damianou, bu iş birliklerinin ortak hedefleri destekleyeceğini ifade etti ve organizasyonun da bu yönde bir niyeti olduğunu belirtti. Dijital teknolojilerin, "sürdürülebilir kalkınmanın, sosyal ilerlemenin ve refahın temel taşı" olduğunu ekledi.

Damianou, ayrıca Kıbrıs’ın sağlam bir dijital ekonomi geliştirmek için yaptığı çalışmaları anlatarak, ülkenin hızla teknoloji ve inovasyonun bölgesel bir merkezi hline geldiğini ve Avrupa ile bölgeye güvenilir bir geçit arayan işletmeler ve organizasyonlar için hizmet verdiğini belirtti.

Amacın, Kıbrıs’ı ülkeler ve insanlar arasında iletişim, iş birliği ve uzmanlık transferini kolaylaştıran bir köprü hâline getirmek olduğunu ifade eden Damianou, organizasyon heyeti ile yapılan toplantının iki taraf arasındaki yakın bağları teyit ettiğini ve ilişkilerin ve iş birliğinin derinleşeceğine olan inancını belirtti.

Al Yahya ise Kıbrıs'ın üç kıta arasındaki stratejik konumunun yeni girişimler ve yeni teknolojilere odaklanan şirketler için bir geçit sağladığını vurguladı. “Bu konum, ülkenin inovasyon için gelişen bir merkez olmasına olanak tanıdı,” diyen Al Yahya, Kıbrıs'ın, “hükûmetler, özel sektör ve yenilikçi girişimciler arasındaki iş birliği sayesinde sürdürülebilir kalkınma ve ekonomik istikrar getiren parlak bir örnek” olduğunu ekledi.

Kıbrıs'ın organizasyonun kolektif vizyonunun şekillenmesinde merkezi bir rol oynadığını belirten Al Yahya, rolünün "dijital uçurumları kapatmak ve kapsayıcı fırsatlar yaratmak, teknolojinin pozitif değişiklikler için bir kaldıraç olarak çalışmasını sağlamak" olduğunu ifade etti.

“Üye devletlerimizle birlikte, dijital fırsatların herkes için erişilebilir olmasını sağlama çabalarında birleşmiş durumdayız” diyen Al Yahya, uluslararası ve sınır ötesi iş birliğinin önemini vurguladı.

Yetkili, “Özellikle üye devletlerimiz arasında karşılıklı destek ve kolektif eylem ortamını teşvik ederek, organizasyon anlamlı bir ilerleme sağlıyor ve kalıcı etki yaratıyor,” diye ekledi ve bu hedefe ulaşmada iyimser olduğunu dile getirdi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı