Kıbrıs Meteoroloji Dairesi, 2024-2025 döneminde etkili olması beklenen şiddetli hava olaylarına verilecek isimleri duyurdu.

Ekim 2024 - Eylül 2025 dönemini kapsayan liste, Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail meteoroloji daireleri/servisleri tarafından ortaklaşa hazırlandı. İsimler, üç ülkenin dil yapısını yansıtacak şekilde alfabetik sırayla belirlendi.

2024-2025 döneminde kullanılacak isimler sırasıyla şöyle: Alexandros, Bora, Calderon, Daphne, Ermis, Frida, Gerasimos, Hemera, Idan, Julia, Kiniras, Liri, Marinos, Nestor, Omer, Pelagia, Qesem, Romi, Solon, Tria, Uriel, Valeria, Yarden, Zoe.

Bu iş birliği, Ekim 2021'de Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail meteoroloji Daireleri/servisleri arasında başlatılmıştı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Avrupa Ulusal Meteoroloji Servisleri Ağının (EUMETNET) koordinasyonunda alınan kararlar doğrultusunda, Doğu Akdeniz'i etkilemesi beklenen şiddetli hava olaylarına isim verilmesi kararlaştırılmıştı.

Hava olaylarına isim verme kararı, meteoroloji servisleri temsilcilerinin haftalık (veya gerektiğinde daha sık) toplantılarında ortaklaşa alınıyor. Bu toplantılarda, sayısal hava modelleri ve gözlem verilerinden elde edilen tüm bilgiler kullanılarak, bölgesel hava durumu ve Doğu Akdeniz bölgesini etkileyecek sistemlerin hareketi hakkında bilgi paylaşımı yapılıyor.

Bu uygulamanın amacı, halkı bilgilendirerek can ve mal güvenliğini sağlamak.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı