Dünya genelinde Kıbrıs,133 ülke arasında Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (World Intellectual Property Office, WIPO) tarafından her yıl yayımlanan Küresel İnovasyon Endeksi'nde (Global Innovation Index, GII) 2024 için 27. sırada yer aldı. Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Müsteşarı Nikodemos Damianou, "Kıbrıs, istikrarlı bir ilerleme ve modernleşme yolunda bulunuyor" dedi.

Araştırma, İnovasyon ve Dijital Müsteşarlığı'na göre, GII, aşağıdaki 7 temel boyutta ve 80 alt göstergeye dayanarak inovasyon performansını ve etkisini değerlendiriyor: Kurumlar, İnsan Sermayesi ve Araştırma, Alt Yapı, Pazar Sofistikasyonu, İş Sofistikasyonu, Bilgi ve Teknoloji Çıktıları ve Yaratıcı Çıktılar.

Özellikle Kıbrıs, 51 yüksek gelirli ekonomi arasında 26. sırada yer alıyor ve İsrail'in hemen ardından Kuzey Afrika ve Batı Asya bölgesindeki en iyi üç ülke arasında ikinci sırada bulunuyor.

Raporda, Kıbrıs'ın inovasyon girişlerine kıyasla önemli inovasyon çıktıları ürettiği belirtiliyor ve ülke 17. sıraya yerleştiriliyor; bu da önceki yıla göre önemli bir iyileşme gösteriyor. Bu durum, ülkemizde inovasyona yapılan yatırımların güçlü sosyo-ekonomik etkiye sahip somut sonuçlara başarıyla dönüştüğünü gösteriyor.

Açıklamaya göre, Kıbrıs ayrıca ICT hizmet ihracatı, bilimsel makale üretimi, risk sermayesi yatırımları ve yükseköğrenim derecesine sahip kadın istihdamı gibi alt göstergelerde de yüksek performans sergiliyor.

Bununla birlikte, "Pazar Sofistikasyonu" (41. sıra), "Alt Yapı" (45. sıra) ve "İnsan Sermayesi ve Araştırma" (46. sıra) boyutları iyileştirilmesi gereken alanlar olarak belirtiliyor.

Özellikle, yabancı yatırım girişleri, yüksek teknoloji ithalatı, iç pazar büyüklüğü, bilim ve mühendislik alanlarındaki mezun sayısı, start-up ve scale-up'lar için finansmanın daha da güçlendirilmesi ve araştırma ve geliştirmeye daha geniş yatırım yapılması açısından önemli iyileştirme alanları tanımlanıyor.

Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Müsteşarı Dr. Nikodemos Damianou'ya göre, Kıbrıs istikrarlı bir ilerleme ve modernleşme yolunda. Damianou, "Tabii ki bu yolda zorluklar eksik değil" dedi.

Yetkili, "Hükûmet olarak, bilgi üretimini güçlendirmeye ve özellikle bunu vatandaş için fayda ve değer sağlayan yenilikçi ürün ve hizmetlere dönüştürmeye odaklanıyoruz" dedi.

Damianou, "İnovasyon ve girişimciliği destekleyerek, ekonomi için yeni sürdürülebilir büyüme kaynakları yaratıyoruz. Avrupa ve uluslararası göstergelerin sonuçlarını dikkatlice inceliyor, ekosisteme yakın duruyor, ihtiyaçlarını dinliyor ve çeşitli paydaşların yeteneklerini gerçekten güçlendiren ve inovasyonun gelişimi için giderek daha elverişli bir ortam yaratan önlemler ve politikalar uyguluyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı