Fransa, Lübnan'ın talebi üzerine Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla ülkeye ilaç ve tıbbî ekipman yardımında bulundu. AB'nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiser Janez Lenarčič, Komisyon'un ülkeye yönelik insanî desteğini artırma kararının ardından bu yardımı duyurdu.

Lenarčič, sosyal medya platformu X'te (eski Twitter) yaptığı açıklamada, yardımın pazar gecesi Lübnan'a ulaştığını ve son dönemdeki çatışmaların tırmanışından etkilenen vatandaşlara destek sağladığını belirtti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise kendi paylaşımında, Lübnan'daki insanî durumun hızla kötüleştiğini ve birkaç gün içinde yaklaşık bir milyon insanın yerinden edildiğini ifade etti. Borrell, gönderilen yardımı memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Savaşı sona erdirmeye yönelik diplomatik çabalar devam ederken, artırılmış insanî yardım acil bir gerekliliktir" dedi. Borrell, ayrıca bu sabah (30.09.2024) AB Dışişleri Bakanlarının katılımıyla öğleden sonra için planlanan gayriresmî bir video konferans düzenlediğini duyurdu.

Geçtiğimiz pazar günü, Avrupa Komisyonu çatışmaların tırmanmasından etkilenenler için ek 10 milyon avro tutarında insanî yardım sağlayacağını açıklamıştı. Bu yardım, vatandaşların güvenliği ve korunması, gıda temini ve sağlık hizmetlerinin sağlanması gibi acil ihtiyaçların karşılanmasını hedefliyor.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı