Avrupa Komisyonu, tarım sektöründe de minimis desteklerine ilişkin 1408/2013 sayılı Yönetmelik'te hedeflenen değişiklikleri onayladı. Bu karar kapsamında, işletme başına üç yıllık dönemde verilebilecek önemsiz desteklerin (de minimis) üst sınırı, enflasyon dikkate alınarak 25.000 avrodan 37.000 avroya yükseltilecek. Karar, pazartesi günü Devlet Yardımları Denetçisi Stella Michaelidou tarafından duyuruldu.

Açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun tarım sektöründeki de minimis desteklerine dair kurallarda yapılacak hedefli değişiklikler hakkında tüm ilgili tarafların görüş bildirmeye davet edildiği bir kamuoyu istişaresi yürüttüğü belirtildi.

Değişikliklerin, tarım sektöründeki artan enflasyonist baskı ve temel ürünlerin yüksek fiyatlarına dayandığı, bu durumun mümkün olan en kısa sürede ele alınması gerektiği ifade edildi.

Michaelidou’ya göre, değişiklik taslağı, işletme başına üç yıllık dönemde verilebilecek önemsiz desteklerin üst sınırının 25.000 avrodan 37.000 avroya yükseltilmesini içeriyor ve böylece enflasyon etkisinin dikkate alınması hedefleniyor.

Ayrıca, ulusal üst sınırların da ayarlanması öngörülüyor. Bu sınırlar, tarımsal üretimin değeri temel alınarak hesaplanıyor. Mevcut kurallar, hesaplama için 2012-2017 referans dönemini dikkate alırken, bu dönemin 2012-2023'ü kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanıyor. Böylece, özellikle son yıllarda artan tarımsal üretim değeri dikkate alınarak, tüm üye devletler için ulusal üst sınırların artırılması mümkün olacak.

Devamında, maksimum destek miktarının üç mali yıl yerine üç takvim yılı için hesaplanacağı belirtiliyor. Bu, genel de minimis kurallarına uygun bir düzenleme olarak sunuluyor.

Ayrıca, ulusal veya Avrupa düzeyinde zorunlu bir de minimis destekleri kayıt sisteminin oluşturulacağı, bu sayede mevcutta beyana dayalı bir sistem kullanan çiftçiler için şeffaflığın artırılması ve idari yükün azaltılmasının hedeflendiği ifade ediliyor. Artık çiftçilerin uyumu kendi kendine takip etmeleri gerekmeyecek.

Bu kayıt sistemini ilk uygulayan ülkenin, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren Kıbrıs olduğu ve sistem henüz zorunlu değilken bunu gerçekleştirdiği vurgulanıyor. Avrupa Komisyonu, Kıbrıs'ı diğer üye devletlere örnek olarak sunarak, Kıbrıs Devlet Yardımları Denetçisi Ofisi'nden 18 Kasım 2024'te Brüksel'de düzenlenecek SAM (Devlet Yardımlarının Modernizasyonu) Toplantısı'nda söz konusu kayıt sistemi hakkında özel bir sunum yapmasını talep etti.

Yönetmeliğin geçerlilik süresinin 2032'ye kadar uzatılması da öngörülüyor. Komisyon, enflasyonu dikkate alarak işletme başına de minimis desteklerin üst sınırının artırılmasıyla, önerilen değişikliklerin üye devletlerin çiftçilere daha basit, hızlı, doğrudan ve etkili bir şekilde destek sağlamalarını kolaylaştıracağını değerlendiriyor. Bu desteklerin Komisyona bildirilmesi veya onaylanması gerekmeyecek.

Ek olarak, önerilen değişikliklerle zorunlu merkezi de minimis destek kayıtlarının oluşturulması sayesinde, çiftçiler için idari yükün azaltılmasının beklendiği belirtiliyor. Bu kayıtlar, çiftçilerin raporlama yükümlülüklerini hafifletecek.

İlgili taraflar, değişiklik taslağı hakkındaki görüşlerini 21 Temmuz 2024'e kadar sunma imkanına sahipti ve planlanan değişikliklerin 1 Ocak 2025'ten itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı