Avrupa Birliği ve United World Colleges tarafından düzenlenen "Barış İçin Birleşmiş Gençlik" başlıklı iki günlük genç liderlik forumu, 21 ve 22 Eylül 2024 tarihlerinde Lefkoşa'da gerçekleşti. Organizasyon yetkililerinin açıklamasına göre, etkinliğe 200'den fazla genç katıldı.

AB'nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik yardım programı tarafından finanse edilen ve Kıbrıslı gençlerin UWC okullarında eğitim almasını sağlayan AB Burs Programı tarafından düzenlenen etkinlik, barışı desteklemeyi; uluslararası ve kültürlerarası bir ortamda liderlik becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Etkinlik kapsamında, adanın her yerinden ve yurt dışından gelen ortaöğretim öğrencileri bir araya geldi. Organizatörlere göre bu durum, gençliğin barış inşa süreçlerine dahil edilmesinin önemini bir kez daha gösterdi.

Foruma, yüksek profilli konuklar, büyükelçiler ve Avrupa Komisyonu temsilcileri ile diplomatik koro üyeleri de katıldı. Bu katılım, iki toplumlu diyaloğun ve iş birliğinin teşvik edilmesinde etkinliğin önemini vurguladı.

Etkinlikte, AB'nin Uyum ve Reformlardan Sorumlu Komiseri Elisa Ferreira, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Sorununun Çözümüne Destek Birimi Başkanı Giulia Bertezzolo, UWC International İcra Direktörü Faith Abiodun ve öğrenciler birer konuşma gerçekleştirdiler.

Forum kapsamında, katılımcıların dünyanın dört bir yanındaki UWC okullarında okuma deneyimi hakkında daha fazla bilgi edinmelerine olanak tanıyan interaktif atölye çalışmaları yer aldı. Ayrıca, mülteci eğitimi konulu tartışmalara katılma ve topluluklar arasında bir köprü olarak dil öğreniminin gücünü vurgulayan HADE gibi etkileşimli atölye çalışmalarına katılma fırsatı buldular.

Katılımcı eğitimciler ve diğer profesyoneller de Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureate) ve UWC okullarındaki yaşam hakkında daha fazla bilgi edinme, ayrıca AB'nin Kıbrıslı Gençlerin UWC Okullarında Eğitimine Yönelik Burs Programı'nın bugüne kadarki etkileyici sonuçlarını keşfetme imkanı buldular.

Forum, genç katılımcıların daha barışçıl bir gelecek için fikirlerini ve bağlılıklarını paylaştığı "Gençlik Konuşmaları" ile sona erdi. Organizatörlerin belirttiği gibi, bu etkinlik "gençliğin değişimin katalizörü olarak dinamik rolünü vurgulayan nesiller arası ve toplumlar arası bir diyalogda" gerçekleşti. Katılımcılar, barış, eğitim ve sosyal uyum konusundaki düşüncelerini paylaşarak gelecekteki eylemler için önemli bir miras bıraktılar..

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı