Kıbrıs Haber Ajansının (KHA) edindiği bilgilere göre, Kıbrıs ve Yunanistan'ın düzenleyici otoriteleri RAEK ve RAAEY, Kıbrıs-Yunanistan Büyük Deniz Ara Bağlantısı (Great Sea Interconnector, GSI) ile ilgili kararlarını pazartesi günü güncelledi. Bu güncelleme, iki ülkenin hükûmet düzeyinde anlaşmaya vardığı hususları da içeriyor.

Güncelleme kapsamında, projenin dış etkenlerden dolayı tamamlanamaması durumunda ortaya çıkabilecek jeopolitik riskin iki ülke arasında eşit olarak paylaşılması kararlaştırıldı (riskin %50-%50 oranında bölüşülmesi).

Ayrıca, iki otorite, sınır ötesi maliyet dağılımını (Cross Border Cost Allocation - CBCA) da devletlerarası anlaşma temelinde güncelledi. Buna göre, projenin inşaat maliyetinin 1,94 milyar avro olan tahmini bütçeyi aşması durumunda, ek maliyetin iki ülkenin tüketicileri arasında %50-%50 oranında paylaştırılması öngörülüyor.

Söz konusu güncelleme, bu hafta içinde kamuoyuna duyurulacak olan iki düzenleyici otoritenin kararlarına dâhil edilecek.

Hatırlanacağı üzere, 20 Eylül 2024 tarihinde Kıbrıs Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Papanastasiou ile Yunanistan Çevre ve Enerji Bakanı Theodoros Skylakakis, Kıbrıs-Girit Elektrik Bağlantısının ilerletilmesi için bir Mutabakat Çerçevesi imzalamıştı.

KHA/CS/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı