Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi’nin (AGİT PA) Sonbahar Toplantısı, çarşamba günü Dublin'de başladı ve çalışmalar devam ediyor. Daimî Komite oturumunda, İrini Charalambidou'nun Asamblenin Çalışma Tüzüğüne ilişkin değişiklik önerisi kabul edildi.

 

Meclis tarafından yapılan açıklamaya göre, değişiklik önerisi, AGİT PA Başkanı’nın görev süresinin bir yıldan iki yıla uzatılmasını, ancak yenileme imkânı olmamasını içeriyor.

 

Değişikliği sunarken Charalambidou, daha önce öngörüldüğü gibi bir yıllık sürenin, bütüncül bir programın uygulanması için yeterli olmadığını savundu. Yeni bir Başkan her Yıllık Oturumun sonunda seçildiğinde, bütçenin önceki Başkan tarafından hazırlandığı şekliyle zaten yürürlükte olduğunu ve bu durumun yeni Başkana bütçeyi kendi öncelikleri doğrultusunda şekillendirme fırsatı vermediğini belirtti.

 

Charalambidou ayrıca, iki yıllık ve yenilenemeyen bir görev süresinin, Başkanın yeniden seçilme kaygısı olmadan gerekli çalışmalara odaklanmasına olanak tanıdığını ifade etti. Başkanlık görevinin süresinin uzatılmasının, Asamble üyeleri için Başkan seçme sorumluluğunu daha da önemli hâle getirdiğini vurguladı.

 

Ayrıca, Charalambidou'nun daha önce de AGİT PA Çalışma Tüzüğü'ne, Başkanın yaptığı atamalarda cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerekliliği ve Ek Kararların kabul edilme süreciyle ilgili değişiklikler sunduğu hatırlatıldı.

 

KHA/NST/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı