Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, 15 Ekim’de gerçekleşecek olan üçlü toplantının gündeminin istişareye açık olmadığını belirtti. Cumhurbaşkanı, pazartesi günü saat 11.00'de yapılacak olan Ulusal Konsey toplantısında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar ile New York'ta gerçekleştirilen üçlü görüşmelerle ilgili gelişmeleri Temsilciler Meclisinde temsil edilen parti liderlerine bildireceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı, önümüzdeki hafta Kıbrıs'ın Mağusa şehrinde düzenlenecek olan Avrupa Birliği'ne üye dokuz Akdeniz ülkesinin (MED9) Zirve Toplantısı'na da değindi. Toplantıda Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in de bulunacağını ve Ürdün Kralı’nın da toplantıya davet edildiğini ifade etti. Kralın toplantıya katılması, bölgedeki gelişmelerin tartışılması ve AB ile Kıbrıs Cumhuriyeti olarak bu zorlu durumun nasıl üstesinden gelinebileceği konularını ele almak amacıyla gerçekleştirilecek.

Lefkoşa'da düzenlenen Cyprus Forum 2024 etkinliğine katılan Cumhurbaşkanı Christodoulides, gazetecilerin sorularını yanıtlayarak üçlü toplantının gündeminin istişareye açık olmadığını vurguladı. "Görüşme, tek bir amaçla yapılıyor: görüşmelerin yeniden başlatılma olasılıklarını ele almak. Genel Sekreterin inisiyatifini özellikle önemli buluyorum" dedi.

Uzun süredir bu yönde çaba sarf ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı, "Odak noktamız, anlaşmaya varılan çerçeve temelinde görüşmelerin yeniden başlaması ve Crans Montana’da kaldığımız yerden devam etmesi için sonuç elde etmek" şeklinde konuştu.

Sabah saatlerinde gerçekleştirdiği açıklamalarda, yaklaşan toplantıyı "pozitif bir gelişme" olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı, "Bu yemeğin gerçekleşmesi olumlu. Bundan sonra çok fazla konuşmak istemiyorum, tartışmaya ve sonuca odaklanıyorum. Sonucun ortaya çıkması ilgimi çekiyor" dedi.

Jeopolitik gelişmeler hakkında sorulan sorulara ise, Kıbrıs'ın stratejik konumunu ve bölgedeki gelişmeleri ele aldı. "Biz, tüm komşularımızla dostane ilişkiler sürdüren bir devletiz. Bölgedeki Avrupa Birliği'ni temsil eden devlettir," şeklinde ifade etti.

Cumhurbaşkanı, önümüzdeki hafta Kıbrıs'ta düzenlenecek olan MED9 Zirvesi'nde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in de katılacağını ve Ürdün Kralı’nın da davet edildiğini belirtti. Toplantının ana konusu, bölgedeki gelişmeler ve AB ile Kıbrıs Cumhuriyeti olarak bu zorlu durumun nasıl aşılabileceği olacak. Cumhurbaşkanı, "Bu çok zor bir durum ve ele almamız gereken tüm zorlukları görüşeceğiz" diyerek konuşmasını tamamladı.

KHA/ZS/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı