Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Demetriou, Kıbrıs’ın daha geniş bir istikrarsız bölgede güvenlik ve istikrar unsuru olmayı hedeflediğini bildirdi.

 

Lefkoşa’da perşembe günü Kıbrıs Haber Ajansının (KHA) düzenlenen 5’inci Kıbrıs Forumu’nda konuşan Demetriou, Kıbrıs’ın demokratik değerleri ve kurumları sorgulamayı sürdürdüğü bu dönemde, demokratik yasama ve kurumsal çerçeveyi daha da güçlendirebileceğini ifade etti.

İş birliği yaparak ve birlikte hareket ederek önlerinde bulunan krizlerle yüzleşebileceklerine dikkat çeken Annita Demetriou, yerel yönetim reformu gibi önemli girişimlerin ve yasama reformlarının, devlet sektöründeki kronik zayıflıklara yanıt olabileceğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demetriou, bir demokraside asla “çıkmaz sokak” olmadığını, demagojik yaklaşımlardan kaçınabilmek için önemli olan değişiklikleri nasıl yapabileceğini görmenin kendilerine bağlı olduğunu belirtti.

Orta Doğu'daki krizi azaltmaya yönelik her girişimi, Kıbrıs’ın kurtuluşuna ve yeniden birleşmesine bir adım daha yaklaştıracak her girişimi desteklemeyi hedeflediklerini kaydeden Demetriou, Kıbrıs Türk toplumunun yurt içi ve yurt dışındaki gelişmelere ilişkin beklentilerini, endişelerini ve bakış açısını anlamanın, özellikle çözüm sonrası dönemde Kıbrıs sorununun özü olduğunu, aynı zamanda gerçek barış ve birlik koşullarının yaratılması için de umut verici olduğunu vurguladı.

Temsilciler Meclisi Başkanı, iki toplumun liderlerinin New York’ta BM Genel Sekreteri ile yapacağı toplantıdan duyduğu memnuniyeti ifade ettiği konuşmasında, Kıbrıs Rum tarafının gerçek iradesinin, siyasi eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon çözümü için kararlaştırılmış çerçeveden başka bir şey olmayan hedefe bir adım daha yaklaşılmasını sağlayacağını bildirdi.

Demetriou, “Zaman aleyhimize işliyor. Birlikte adalete, barışa hizmet edebilir, kurumları modernize edebiliriz” dedi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı