Savunma Bakanı Vasilis Palmas, Kıbrıs’ın bir Avrupa Birliği (AB) üyesi devlet olarak potansiyelini çok iyi bildiğini ve bölgesel olaylarda varlığını ortaya koyduğunu belirtti.

 

‘Yeni Jeopolitik Ortamda Avrupa Güvenlik Mimarisié konulu bilimsel bir konferansta konuşan Palmas, buna örnek olarak Kıbrıs’ın Sudan ve İsrail'den tahliyelerde uluslararası çabalara katkısının, Kıbrıs’ı bir kez daha çevredeki, bölgedeki insani krizlerin yönetiminde istikrarlı bir unsur olarak öne çıkardığını vurguladı.

 

Palmas Kıbrıs Cumhuriyeti ve Savunma Bakanlığı olarak vatandaşların ve ülkenin savunmasını koruma hakkı bağlamında, operasyon kapasitesini ve önleyici kapasiteyi sistematik olarak güçlendirdiklerini ifade etti.

 

Savunma Bakanı, Kıbrıs’ın, Avrupa Birliği’ne (AB) yeni ülkelerin katılımının daha fazla istikrara katkıda bulunacağı ve bölgedeki diğer aktörlerin eylemlerini sınırlayacağı için Birliğin daha fazla genişlemesine yönelik çabaları desteklediğini, bunun da Avrupa’da güvenliği, demokrasiyi ve iş birliğini güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olduğunu kaydetti.

 

Palmas, AB'ye yeni üye devletlerin katılımının, bölgede barış, istikrar ve refah değerlerini teşvik ederek jeopolitik temellerini güçlendirebileceğini bildirdi.

 

Vasilis Palmas, Gazze’deki çatışmalar ve Kızıldeniz’deki krizle ilgili olarak da güvenlik ortamının daha da karmaşık hâle geldiğini, bölgenin her zaman jeopolitik ve jeostratejik değişimlerle bir çatışma alanı olduğunu söyledi.

 

Savunma Bakanı Palmas, bölgede onlarca yıldır yaşanan uzun kriz ve çatışma zincirinin temel halkalarından birinin Kıbrıs sorunu, Türkiye'nin Kıbrıs'ın topraklarında, karasularında ve münhasır ekonomik bölgesinde uluslararası hukuku açıkça ihlal eden ve istikrarı ve barışı bozan sürekli yasa dışı ve kışkırtıcı faaliyetler olduğuna dikkat çekti.

 

KHA/MG/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı