Göç ve Uluslararası Koruma Müsteşarı Nicholas Ioannides, Kıbrıs hükûmetinin aldığı önlemler sonucu göç akışının azalmasıyla 22.000’i bulan beklemedeki başvuruların incelenmesini hızlandırma fırsatı sağladığını bildirdi.

Kıbrıs Haber Ajansının (KHA) sponsor olduğu Kıbrıs Forumu tarafından düzenlenen “Göç” konulu oturumda konuşan Ioannides, Kıbrıs’ın “yasalara uyan bir devlet” olduğu için geri itme yapmadığını söyledi.

Nicholas Ioannides konuşmasında, çoğunlukla Suriyeliler olmak üzere düzensiz göçmenlerin Lübnan üzerinden artan akışını tersine çevirmek için Kıbrıs yetkililerinin aldığı önlemleri anlattı.

Müsteşar Ioannides, Kıbrıs Cumhuriyeti hükûmetinin Suriye uyrukluların yaptığı  uluslararası koruma başvurularının incelenmesini geçici olarak askıya almaya karar verdiğini, askıya alınanların başvuruyla değil incelemeyle ilgili olduğunu açıkladı.

Kıbrıs’ın, Avrupa Birliği’nin Suriye’ye yönelik genel duruşuyla ilgili bir AB iç görüşmesi başlatılmasını desteklediğini hatırlatan Ioannides, Lübnan makamlarıyla artan iş birliğine dikkat çekti; bu yaklaşımın, Kıbrıs’a düzensiz göçmen taşıyan gemilerin hareketlerinin durdurulmasını, kaçakçıları tespit edip tutuklamak amacıyla Lübnan makamlarıyla bilgi alışverişini ve deniz sınırlarının gözetimi konusunda iş birliğini sağladığını ifade etti.

Müsteşar Ioannides, deniz devriyelerinin de uluslararası ve insani hukuk çerçevesinde yürütüldüğünü, devriyelerin başlamasından bu yana hiçbir arama ve kurtarma olayının yaşanmamış olmasının bunun bir kanıtı olduğunu söyledi.

İdare ve İnsan Haklarının Korunması Komiseri Maria Stylianou Lottides ise oturumdaki konuşmasında, insan haklarına saygı gösterme ve onları koruma ihtiyacının hem karmaşık hem de son derece insani bir mesele olduğuna dikkat çekti.

Lottides, “Bu sorunun küresel bir mücadele olduğu da iddia edilebilir ve bu mücadele insan haklarına saygı gösterilmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı