Ekonomi ve yaşam maliyeti, Kıbrıslıların Avrupa seçimlerinde oy kullanma nedenleri

 

 

 

Avrupa Parlamentosu tarafından yayımlanan seçim sonrası ankete göre, ekonomik durum, artan fiyatlar ve yaşam maliyeti, Kıbrıslıları bu yıl haziran ayında yapılan son Avrupa seçimlerinde oy kullanmaya motive eden başlıca konular oldu.

 

Ankette bunların aynı zamanda AB düzeyinde oy kullanmanın iki ana nedeni, %42 yaşam maliyeti ve %41 ekonomik durum, olduğu ancak oranın Kıbrıs’ta çok daha yüksek görüldüğü; ekonomik durumun %56 ile önde bulunduğu, onu %47 ile artan fiyatlar ve yaşam maliyetinin izlediği kaydedildi.

 

Kıbrıs’ta üçüncü en popüler neden %45 ile göç ve iltica olarak belirlendi. Avrupa Birliği (AB) ortalamasında bu oran altıncı sırada görüldü. Eğitim %38 ile dördüncü sıraya yerleşti.

 

Kıbrıs’ta oy kullanmayanlar, %53 olan yaşam maliyetinin, %45 olan göç ve ilticanın, %42 olan ekonomik durumun kendilerini seçimlere katılmaya motive etmiş olabileceğini söyledi.

 

Avrupa Parlamentosu seçim sonrası anketi, 13 Haziran - 8 Temmuz 2024 tarihleri arasında AB genelinde toplam 26.349 yüz yüze görüşme ile gerçekleştirildi.

 

Kıbrıs'ta anket, 13 Haziran- 5 Temmuz tarihleri arasında yapıldı. Ankete toplam 506 kişi katıldı.

 

KHA/MG/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı