Araştırma, Yenilik ve Teknoloji Bilim İnsanları Başkanı Demetris Skourides, Limasol’da düzenlenen Avrupa Tıbbi İlerleme Forumu'nun (EFMA) 38’inci yıllık toplantısında, Yapay Zekânın sağlık sistemine daha düşük maliyetle kişiselleştirilmiş sağlık hizmeti ölçekleme yeteneği sağlayabileceğine dikkat çekti.

EFMA’ya Teknoloji Sorumlusu ve Yapay Zekâ Stratejisti olarak katılan Skourides toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Yapay Zekâ ve robot teknolojisinin, İnsan Merkezli Artırma olarak adlandırdığı ve tıbbi profesyonellere Yapay Zekâ süper güçleri kazandıran bir şekilde tıbbi profesyonelleri nasıl artıracağı konusunda düşüncelerini paylaştı.

Bu yılki “Tıp Mesleğine Yönelik Tehditler” temalı toplantı, küresel tıp camiasından önde gelen uzmanları, profesyonelleri ve paydaşları acil zorlukları tartışmak ve yenilikçi çözümleri keşfetmek için bir araya getirdi.

Başkan Skourides, ChatGPT’nin tıbbi soruların yanıtlarına sahip olduğu efsanesini ele aldı; üretken zekânın sağlık hizmetlerinde birçok alanda kullanılabileceğine, özellikle yönetimle ilgili tıbbi alanda değeri açığa çıkarmak için tıbbi verilerle eğitilmiş daha çok yönlü büyük bir dil modelinin gerekli olduğuna işaret etti.

Demetris Skourides konuşmasında, cerrahi, teşhis, önleme ve tedavide Yapay Zekâ örneklerini sıraladı; Yapay Zekânın tıpta kullanılmasının, sağlık hizmeti sağlayıcılarının, doktorların ve hekimlerin daha hızlı bilinçli karar almalarına, hastalar için tıbbi riskleri azaltmalarına ve bunların sonucunda sağlık hizmetlerini vatandaşlar için daha uygun hale getirmelerine yardımcı olacağını kaydetti.

Skourides, Kıbrıs’ın sağlık hizmetleri araştırmalarında kaydettiği ilerlemeyi paylaşan, hükûmetin 2016’dan bu yana 41 milyon avroluk fon sağladığını, bunun 13,9 milyon avrosunun araştırmaya, 7,5 milyon avrosunun bilgi transferine, 9,5 milyon avrosunun yeniliğe, 5,4 milyon avrosunun araştırma alt yapılarına ve 4,8 milyon avrosunun içselleşmeye ayrıldığını belirtti.

Demetris Skourides, Dünya Tabipler Birliği Genel Sekreteri Dr. Otmar Kloiber, Avrupa Tabipler Birliği Forumu Genel Sekreteri Adv. Leah Wapner, Microsoft İsrail Ar-Ge Merkezi Sağlık ve Yaşam Bilimleri Başkanı Hadas Bitran ve Swiss Organic Solutions CEO'su Dr.  Oksana Souter'in başkanlık ettiği panelde de Yapay Zekâ Etiği ve İzlenebilirliği hakkındaki soruları yanıtladı; izleyicilere Avrupa Birliği (AB) Yapay Zekâ çerçevesiyle, Yapay Zekâ uygulamalarının tıp uzmanları için bir tehdit olarak algılanmaması gerektiği konusunda güvence verdi.

Skourides, “Tıp doktorları bunu işlevsel ve bilgi iş yüklerini ve yaşamı tehdit eden riskleri azaltmaya, karar vermeyi iyileştirmeye ve doktorların hastaları için önemli olan şeylere odaklanmalarına yardımcı olabilecek bir yardımcı pilot olarak görmelidir” şeklinde konuştu.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı