Sivil Savunma Dairesi'nin 2200 sığınağı, ülke nüfusunun %30'unu ihtiyaç hâlinde ağırlamaya hazır durumda. Bu bilgiyi Sivil Savunma Sözcüsü Panagiotis Liasidis Kıbrıs Haber Ajansı (KHA) ile paylaştı. Yetkili, sığınak sayısını artırmak için çabalar yürütüldüğünü belirterek acil durum öncesinde ve sırasında vatandaşlara nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

Liasidis, KHA'ya yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ta şu anda 2200 sığınak bulunduğunu, çoğunluğunun kentsel merkezlerde ve yoğun nüfuslu bölgelerde yer aldığını ve yeni alanların bulunmasıyla sayılarının artırılmaya çalışıldığını belirtti.

"Kutsal Başpiskoposluk ve Metropolitliklerle iletişim hâlindeyiz; bizimle büyük yeraltı olan tapınakların listelerini vermelerini bekliyoruz," diyen Liasidis, sığınakların özel olarak donatıldığını ve vatandaşların acil bir durumda sığınabileceği güvenli alanların mevcut olduğunu açıkladı. Eğer evlerde yer altı alanları varsa, sakinlerin buralara sığınabileceklerini belirtti.

Sivil Savunmanın 2200 sığınağının hemen kullanılabilir olup olmadığı sorulduğunda, Liasidis, çoğu sığınağın donanımlı olduğunu ve tuvalet, su deposu bulundurduğunu, tuvaleti olmayanların ise kısa süre içinde kuru tip seyyar tuvaletlerle donatılacağını belirtti. Bununla birlikte, tüm sığınakların kısa süreli kalış için tasarlandığını, bombardıman ve hava saldırıları süresince kullanılacağını kaydetti.

Başka bir soruya yanıt veren Liasidis, mevcut sığınakların bugün nüfusun yaklaşık %30'unu barındırabileceğini, hedeflerinin ise vatandaşların %70'ini kapsamak olduğunu söyledi. Ancak, önemli bir nüfusun kriz anında seferberlikte olacağını ve bazılarının da hayati hizmetlerde yer alacağını ekledi.

Vatandaşların ihtiyaç anında sığınaklar hakkında bilgi edinmelerinin nasıl mümkün olacağı sorusuna Liasidis, her vatandaşın Sivil Savunmanın 22403450 ve 22403452 numaralı telefon hatlarıyla 24 saat boyunca iletişime geçerek adres ve posta kodunu söyleyerek en yakın sığınak hakkında bilgi alabileceğini belirtti. Yetkili, sesli yanıt sistemiyle karşılaşıldığını durumlarda vatandaşların telefon numaralarını bırakmaları gerektiğini ekledi.

Vatandaşların sığınaklara nasıl yönlendirileceği hakkında Liasidis, uyarıların Kıbrıs'ın dört bir yanındaki sirenler aracılığıyla yapılacağını, bu sirenlerin 15 Temmuz darbesinin ve işgalin yıl dönümlerinde çaldığını belirtti. Alarm sona erdiğinde, sirenler aracılığıyla yeniden bir sinyal verileceğini ekledi.

Sığınaklarda yiyecek ve su sağlanması ile ilgili bir soru üzerine Liasidis, alarm durumunda sığınaklara gideceklerin yanında bir su şişesi ve bazı kuru gıda gibi acil ihtiyaçlar getirmelerinin iyi olacağını, ancak sığınaklardaki kalış sürelerinin genelde kısa olduğunu vurguladı. Eğer daha uzun bir süre sığınakta kalınması gerekirse, Sivil Savunmanın vatandaşlara yiyecek ve su sağlama düzenlemeleri olduğunu ifade etti.

Bir soruya yanıt olarak, Liasidis, Orta Doğu'daki krizin ışığında Sivil Savunmanın gelişmeleri takip ederek hazır durumda olduğunu ve gerekirse mevcut planlara göre harekete geçmek için gerekli hazırlıkların yapıldığını belirtti.

Son olarak, Liasidis, sığınakların kullanılmasının gerektiği bir durumda, vatandaşların panik yapmamaları gerektiğini ve soğukkanlılık göstermeleri gerektiğini, çünkü panik durumunun bu gibi durumlarda en kötü şey olduğunu ifade etti.

KHA/TK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı