Agros Gül Suyu’nun Avrupa Birliği’nin Menşe İsmi Korumalı Ürünler kataloğuna dâhil edilmesi, Avrupa Komisyonu tarafından cuma günü duyurulan kararla onaylandı.

Duyuruda belirtildiği üzere, Agros Gül Suyu, "Güneybatı Kıbrıs'ın Agros topluluğunda yetişen aromatik bir gül türünün tüm çiçeklerinden elde edilen aromatik sudur. Ürün, taze güllerin kokusuna benzer özellikle yoğun bir aromaya sahiptir."

Açıklamada, Agros Gül Suyu’nun 20. yüzyılın başlarından beri Agros köyünde üretildiği ve aromatik su üretiminde geleneksel yöntemlerin günümüzde bile kullanıldığı ifade edildi.

"Küçük yaşlardan itibaren, bölge sakinleri ebeveynlerinden güllerin nasıl yetiştirileceğini ve toplanacağını öğrenirler. Hasattan damıtmaya kadar uzanan bu uzun ve sürekli üretim geleneği, ürünün kalitesini ve özellikle ona özgü yoğun aromatik kokusunu garanti ediyor."

"Ürünün özellikleri, aynı zamanda bölgenin elverişli iklim ve coğrafi koşulları sayesinde Agros çevresinde yetişen özellikle aromatik güllerin kullanımıyla ortaya çıkmaktadır."

Agros Gül Suyu 3.629 tarım ürününün yer aldığı listeye eklenecek. Menşe İsmi Korumalı Ürünler listesi eAmbrosia veri tabanında bulunuyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı