Kıbrıs'taki Filistin Büyükelçiliği, İsrail'in Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e yönelik tavrını kınadı. Açıklama İsrail'in, Gutteres'i "persona non grata (istenmeyen adam)" ilân etmesi üzerine gerçekleştirildi.

Büyükelçilik açıklamasında, "Persona non grata olanlar, İsraillilerin insan haklarını ihlâl eden suçluları ve savaş suçlarını işleyenlerdir ve bu kişi, insan hakları ile uluslararası barış ve güvenlikle ilgilenen en önemli uluslararası kurumun başkanı değildir" ifadelerine yer verildi.

Büyükelçilik, bu tür uygulamaları, "İsrail tarafından BM organizasyonlarına ve personeline, Genel Sekretere, uluslararası hukuk kurumlarında çalışan herkese, uzman raporculara, uluslararası komitelere ve inceleme komisyonlarına yönelik örgütlü devlet terörizmi" olarak nitelendirdi. Amacının, bu kuruluşların çalışmalarını zayıflatmak olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "Bu çaba, uluslararası sistemi görevlerini uluslararası ilkeler ve anayasal düzenlemeler doğrultusunda yerine getirmesini engellemeye ve İsrail'in suç politikaları ve uygulamalarına karşı çıkan seslerini susturmaya yöneliktir” denildi.

Büyükelçilik, "Tüm ülkeler ve uluslararası kurumlar, İsrail'in bu tutumunu reddetmeli, onu uluslararası hukuk dışında bir devlet olarak kabul etmeli ve uluslararası hukuk personeli ve kurumlarına yönelik hedefleme eylemleri için yaptırımlar uygulamalıdır" diyerek açıklamasını sonlandırdı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı